- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

73ste Herdenking Bevrijding Markelo

Vanmiddag vond de 73ste herdenking van de bevrijding van Markelo plaats. Jaarlijks wordt deze gebeurtenis rondom 8 april herdacht door de jongere generatie. De leerlingen van groep 7 en 8 van de Markelose basisscholen werden door Henk Bomhof welkom geheten. Een officieel gedeelte volgde door middel van het leggen van tulpen op het ereveld van de Algemene Begraafplaats waarna een minuut stilte in acht werd genomen. De herdenking vervolgde onder het toeziend oog van een handjevol toeschouwers bij het monument op het Beaufortplein. Wethouder Pieter van Zwanenburg hield namens de gemeente Hof van Twente een toespraak met het thema ‘Kan en durf jij een verzetsheld te zijn’. De namen van de omgekomen geallieerden en verzetshelden werden voorgelezen door twee leerlingen van Obs De Zwaluw. Onder leiding van de blazerssectie van De Fanfare met ‘Abide with Me’, werden er tulpen bij het monument gelegd om de gevallenen te eren; opdat wij nooit vergeten. 

Tijdens de minuut stilte op het Ereveld van de Algemene Begraafplaats doet de lente langzaam zijn intrede. De leerlingen hebben zojuist alle oorlogsgraven voorzien van een tulp. De zonnestralen laten zich voorzichtig zien, de bloesem komt aan de bomen en de vogels zingen uit volle borst. Kortom daar waar nieuw leven in de lucht hangt, wordt er stil gestaan bij de jonge knapen, soms ver van huis, die hun leven hebben gegeven opdat wij in vrijheid kunnen leven. De foto’s van de gevallenen bij elk graf maken het herdenken tastbaarder. Ondanks dat we bij het verlies van hen stil staan, wappert de Nederlandse vlag in de top van de mast, omdat er ook stil gestaan wordt bij het einde van de bezetting van Markelo.

De Frank Graham tulpen, die door het Canada Comité Markelo afgelopen herfst bij de graven werden gepoot en welke symbool staan voor het eren van onze bevrijders en verzetshelden, komen uit de grond, maar de rode knoppen laten nog even op zich wachten.

Bij het monument aan het Beaufortplein worden de leerlingen en toeschouwers welkom geheten door Benny Schreurs namens de werkgroep Adopteer een Monument die benadrukt dat het belangrijk is dat wij blijven herdenken. Wethouder Pieter van Zwanenburg legt de nadruk in zijn speech, tijdens het jaar van het verzet, op de Markelose verzetshelden en de rol die zij hebben betekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij benadrukt dat de verzetshelden die op verschillende manieren meededen aan het verzet in een ding hetzelfde waren. Ze hadden oog voor mensen in hun omgeving. Hij vraagt de leerlingen om stil te staan in hoeverre ze zelf zouden helpen als een ander hen dat vraagt. Ook als je daar veel moeite voor zou moeten doen of daar een offer voor zou moeten brengen.

Nadat twee leerlingen van De Zwaluw de namen van de gevallenen hebben voorgelezen wordt de krans namens het gemeente bestuur bij het monument gelegd en volgt een minuut stilte. De leerlingen leggen aansluitend tulpen. De herdenking wordt op een respectvolle manier afgesloten met ‘Het Wilhelmus’.

Bekijk hier een film compilatie van de herdenking van de bevrijding van Markelo.