- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Dood schaap, werk van de wolf?

De onderzoeksresultaten moeten het bewijs definitief leveren maar volgens Bertus Pape is de kans erg groot dat zijn schapen afgelopen week onaangenaam verrast zijn door een wolf. Twee weken geleden werd al een wolf gesignaleerd op de flanken van de Dingspelerberg in Markelosebroek. Afgelopen dinsdagavond aan de Winterkamperweg en in de nacht die daarop volgde sloeg de wolf vermoedelijk toe aan de Hochtweg. Feit is dat Bertus de volgende morgen een dood schaap en een gewond schaap aantrof tussen zijn kudde. Het dode schaap was overduidelijk aangevreten en lag gedeeltelijk in het water. “Dit bemoeilijkt het onderzoek naar DNA sporen. Het duurt 2 tot 3 weken voordat de DNA-monsters zijn onderzocht. Deze gebeurtenis heeft een enorme impact op de kudde, ons gezin maar ook in de buurt”, vertelt Bertus. Goedbedoelde adviezen over bescherming van de kudde heeft hij zeker al gekregen maar voor iemand die puur uit liefhebberij een aantal schapen op 1.5 hectare grond houdt zijn de kosten die hiermee gemoeid gaan een onhaalbare zaak volgens Pape. “Ik had er wel rekening mee gehouden dat het hier in de buurt ergens een keer zou gebeuren, maar niet dat het hier zou zijn en ook niet zo snel”, vertelt Pape.

Het beeld past in de opmars van de wolf in Nederland. In maart 2015 werd vastgesteld aan de hand van DNA dat de aanwezigheid van een hond kon worden uitgesloten. Dit was de eerste zekere wolf in circa 150 jaar tijd die het noorden van Nederland bezocht. In het najaar van 2016 werd de tweede zekere wolf in Beuningen gezien.

Wolven zijn schuwe dieren die mensen vermijden. Wolven zijn dan ook vooral ’s nachts actief en lopen dan ook langs en door onze menselijke omgeving. Wegen worden gemakkelijk overgestoken, rivieren overgezwommen of door middel van een brug of tunnel gepasseerd. Overdag trekken ze zich terug in een rustig bosje, of zelfs een maïsveld volgens wolvendeskundigen.

De jonge wolven die Nederland bezoeken zouden volgens deze experts op zoek zijn naar een nieuw territorium. Ze zijn afkomstig uit Duitsland waar een groeiende populatie wolven leeft. Tot nu toe heeft nog geen wolf zich permanent gevestigd in Nederland. Mocht dat wel gebeuren, dan is het zaak om in het territorium van de wolf maatregelen te nemen om te voorkomen dat wolven bij schapen en geiten kunnen komen. Het plaatsen van schrikdraad en/of kuddewaakhonden is een effectieve manier om schapen te beschermen en te zorgen dat wolven blijven jagen op wilde dieren. Wolven zijn bij wet beschermd. “De weide waarin de wolf onze schapen heeft bezocht ligt op amper 100 meter van ons huis. Dus schuw zijn wolven niet zoals wel wordt beweerd”, besluit Bertus.