- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Mogelijk huurkorting gebruikers Kaasfabriek

Het lijkt erop dat de gevels van de voormalige Cobercofabriek toch een betere uitstraling gaan krijgen dan werd gevreesd door SP en D66. Dit kunnen we opmaken uit de antwoorden door het college op schriftelijke vragen van beide partijen. “Van het gebruik van eenvoudige materialen is geen sprake. Het gebouw bestaat grotendeels al uit baksteen en stucwerk en wordt op enkele delen afgewerkt met een hoogwaardige isolerende (sandwich) gevelbeplating. De insteek is daarnaast om huurders/ ondernemers mee te laten investeren in het gebouw en daarmee te zorgen voor de verdere afwerking” aldus het college in haar beantwoording. Uit de antwoorden blijkt ook dat toekomstige gebruikers die mee willen investeren in het pand mogelijk door Stichting De Kaasfabriek zullen worden gecompenseerd met een korting op de huurprijs. Volgens het college krijgen deze gebruikers hiermee de maximale vrijheid om binnen de wet- en regelgeving zowel de buiten- als ook de binnenkant naar eigen wens in te richten en af te werken. Op deze manier wordt voorkomen dat investeringen in het pand worden gedaan waar de gebruikers niet mee uit de voeten kunnen. 

SP en D66 hadden ook vraagtekens gezet bij de financiering van het project, waarbij ze zich afvroegen of het projectgeld nog steeds voldoende was. Volgens het college is het budget nog voldoende om een deugdelijke afwerking te realiseren en het gebouw zoals volgens het college vooraf ook was beoogd wind- en waterdicht te maken. Het blijkt dat er nog geen extra middelen beschikbaar zijn gekomen uit subsidies, waarna Stichting De Kaasfabriek Markelo onderzoek heeft gedaan. Er wordt wel een aanvraag voor een LEADER-subsidie voorbereid voor de inrichting van de voormalige pekelbaden. De gemeente heeft daarnaast mogelijkheden om bij de provincie subsidie aan te vragen voor investeringen voor de leefbaarheid van Markelo. Omdat de provincie in een eerder stadium ook al subsidie aan het project heeft verstrekt is daar nog geen gebruik van gemaakt.

Binnenkort wordt voor het wijzigen van enkele delen van de gevels een omgevingsvergunning aangevraagd, het ontwerp is eind 2017 al besproken met de stadsbouwmeester.