- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Holtbar blijft in Markelo

De Holtbar, het rondreizende compliment voor iemand of een groep die zich inzet voor duurzaamheid is voor de elfde keer doorgegeven. Bestuursleden van de stichting Boerderijverlichting Markelo gaven de Holtbar ditmaal door aan Markeloër Edgar de Poel voor zijn meelwormenproject. De meelwormen zetten plantaardig voer en reststromen om in dierlijke eiwitten geschikt als feed (dieren) en food (mensen). Edgar de Poel is van oorsprong landbouwkundig ingenieur. Hij heeft veel advieswerk gedaan. Sinds 2 jaar woont zijn familie op een boerderij in Markelo aan de Kappelaarsdijk en is hij recent gestart als meelwormenboer. Dit samen met twee andere geïnteresseerden in Overijssel en Gelderland die op verschillende locaties kweekruimtes aan het opbouwen zijn. In de startcel worden inmiddels de eerste meelwormen gekweekt als ouderdieren.

Eén van de drijfveren van de Markeloër om zich in te zetten voor de meelwormen, is de zeer gunstige voerconversie, de geringe uitstoot in vergelijking met andere dierlijke eiwitproducenten en de mogelijke reductie van onze grondstoffen. Bovendien bespaart het ook nog eens ruimte om insecten als meelwormen te kweken.

Gerrit Jan Nijmeijer is bestuurslid van Boerderijverlichting. Hij kwam bij toeval in gesprek met Edgar de Poel en raakte enthousiast door het bevlogen verhaal van Edgar de Poel en zijn kennis en inzet op dit gebied. “Duurzaamheid is breder dan alleen energie, dit is een heel andere tak van duurzaamheid die ook aandacht mag krijgen. Het is een mooie manier van herontdekken: een alternatief voor voedings- en meststoffen”, aldus Gerrit Jan Nijmeijer.

Edgar de Poel ziet zijn werk nu als een soort expertisecentrum. “We zijn begonnen. Niet praten, maar doen. Ik heb hier nu de mogelijkheid om van alles te onderzoeken, zoals ervaring opdoen om het uiteindelijk grootschaliger te maken, het verwerken van het restproduct tot pellets voor gebruik in de eigen kachel, het gebruik van het hoog organische mest voor verbetering van de verschralende gronden, het automatiseren van het proces en het energieneutraal maken van de cellen”. En een mooi voordeel: “Ik kan in theorie gewoon op vakantie. Bij lage temperaturen gaan de meelwormen in ruste en als ik terugkom, zetten we de temperatuur weer hoger en gaan we weer verder”.

De Holtbar-houder, in dit geval Edgar de Poel, kiest zelf aan wie de Holtbar wordt doorgegeven. Het doorgeven gebeurt ongeveer eens per zes weken. De Holtbar is haar reis gestart in oktober 2016 en is nu voor de 11e keer doorgegeven. Bekijk de hele reis van de Holtbar tot nu toe op de website van Hofkracht. Tips voor nominaties die aan de Holtbarhouder doorgegeven kunnen worden, kan men laten weten via Hofkracht.