- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Terugblik eerste kwartaal 2017

Aan het einde van het jaar blikken we traditioneel graag even terug op het afgelopen jaar. Zo ook bij Maarkelsnieuws. Dit jaar zullen we dat doen door vier berichten waarin we per kwartaal zullen terug kijken. Vandaag beginnen we dan ook met een terugblik op het eerste kwartaal van 2017.

De nieuwjaarswisseling verliep rustig in Markelo. Aan de oproep van gemeente Hof van Twente om het traditionele slepp’n geen brekk’n te laten worden werd gehoor gegeven. Het team van Wevers Sport bood in Dakar ondersteuning aan de Peruaanse topcoureur Nilcolás Fuchs. Deze topcoureur wist met zijn HRX een achtste notering in het klassement op zijn naam te schrijven. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van gemeente Hof van Twente werden een groot aantal Markelose kampioenen gehuldigd door wethouder Harry Scholten. Door de enorme inzet van wijkagent Maarten Vollenbroek wordt begin januari de Buurtpreventie WhatsAppgroep paraplu uitgeklapt over Markelo en Diepenheim. Met een kleine 20 groepen werd gestart die zich dit jaar bijna zou gaan verdubbelen.

Amusementsorkest De Grösmeijers besluiten het traditionele Niejoar winn’n bij De Haverkamp terug te zetten op de Markelose agenda. In 2011 besloot het amusementsorkest te stoppen maar op 7 januari 2018 zal oud en jong elkaar weer het allerbeste kunnen toewensen bij De Haverkamp.

Markelo werd in de vroege ochtend van 13 januari verrast met een 8 cm dikke sneeuwdeken die tevens zorgde voor enige stormschade waardoor de Markelose spuitgasten ditmaal niet de waterslangen hoefden uit te rollen maar de motorzaag mochten laten brullen om de omgevallen bomen en takken snel en vakkundig te verwijderen van het weggedeelte. De strooidiensten zorgden ervoor dat zij de wegen in en rondom Markelo goed begaanbaar hielden voor het verkeer.

Welkoop Markelo zorgt voor een uitbreiding van de bestaande winkel aan de rechterzijde van het pand met een overdekt winkeldeel. Het gehele pand wordt gelijk voorzien van een nieuw lichtplan met led-verlichting en een nieuwe aanzicht van het pand. De verwachting dat de uitbreiding eind maart zal worden afgerond hebben ze weten waar te maken want op 22 maart heropent wethouder Wim Meulenkamp de Markelose Welkoopwinkel.

ABZ Diervoeding trapt op de rem rondom de plannen voor de Kaasfabriek door een zienswijze in te dienen op het bestemmingsplan voor de herinrichting van het, naast haar fabriek liggende voormalige Cobercoterrein. Zij stellen dat het plan niet verenigbaar is met de industriebestemming van haar fabriek. Echter is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente is niet van plan om de uitkijktoren te schrappen in het bestemmingsplan voor De Kaasfabriek. Zo blijkt later uit de zienswijzennotitie behorende bij het raadsvoorstel voor het vaststellen van het bestemmingsplan. Over deze ‘special’ uit het plan had buurman ABZ Diervoeding in haar zienswijze richting de gemeente aangegeven deze ongewenst te vinden. Echter lijkt het begin februari niet meer dan storm in een glas water te zijn geweest. De gemeente komt het bedrijf dan tegemoet met een kleine aanpassing door geen ‘logies’ toe te staan. “Op basis hiervan en de beantwoording in de zienswijzennota trekt ABZ Diervoeding de zienswijze in en heeft geen aanleiding om tegen de vaststelling van het bestemmingsplan in beroep te gaan”, geeft directeur Marcel Roordink vervolgens aan in een brief aan de gemeenteraad.

De poorten van IJsbaan de Zilvermeeuw als ook de IJsbaan Markelo openen op 22 januari wanneer de ijsmeesters van de Markelose ijsbanen de ijsvloer van beide banen geïnspecteerd hebben. Door een noodoproep van de Markelose boakebouwers wordt eind januari toch weer gestart met de werkzaamheden van de Markelose Boake aan de voet van de Markeloseberg en is een jarenlange traditie voor Markelo voorlopig behouden.

Een zonnepark op het voormalige AZC Klompjan lijkt erg lucratief. Zo bleek uit stukken die de redactie van Maarkelsnieuws onder ogen kreeg in januari. Het terrein dat ruim 26 jaar in dezelfde handen is geweest werd onlangs verkocht en voormalig AZC bleek in 1 dag miljoen meer waard te zijn geworden.

20140607 ellen2Een bijzondere mijlpaal vond plaats op 3 februari voor Ellen Jansen. De Markelose speelster van FC Twente, scoorde in de met 7-0 gewonnen wedstrijd tegen Achilles’29 maar liefst drie keer, waarbij haar tweede treffer, haar 100e competitiedoelpunt voor FC Twente betekende.

Op 10 februari weet de Markelose judoka Hilde Jager in Nijmegen Nederlands Kampioen onder de 21 jaar te worden in de klasse onder de 70 kilo. Een geweldige prestatie van de Markelose Hilde, die al een aantal jaren woont en traint in Heerenveen. Eind maart weet ze opnieuw een gouden medaille op te eisen in de Portugese stad Coimbra tijdens een European Cup wedstrijd. Ook worden er deze maand provinciale kampioenstitels opgeëist door Claudia Krijgsman en Roos Wevers voor hun geweldige prestaties in de paardensport. Roos Wevers weet hier op 18 maart overigens een Nederlandse kampioenstitel aan toe te voegen met haar pony Mistery die ze op dat moment nog maar een paar maanden in haar bezit heeft.

Rederijkerskamer Bilderdijk viert dit jaar haar 150-jarige bestaan en trapt het jubileumjaar af met een zelf gemaakte toneelvoorstelling van en door de jeugdgroep van Bilderdijk. Een volle zaal bij De Haverkamp genoot zichtbaar van de reis die Willem Bilderdijk, gespeeld door Luca van Uitert,  maakte om weer een geweldige dichter te worden. Begin maart wordt het eerste jubileummagazine uitgereikt aan Dineke Dollekamp. Het magazine bevat de rijke historie van de toneelvereniging die samen met de Stichting Heemkunde Markelo is samengevat. Bilderdijk voert vervolgens viermaal voor een volle zaal de jubileumvoorstelling Café Jubilée op.

Half februari durft voorzitter Henk Bussink nog steeds niet definitief uit te spreken dat de Dorpsfeesttent dit jaar op het Kaasplein zal worden geplaatst. Echter blijft wethouder Harry Scholten stellig en geeft hij aan geen problemen te zien in de voorlopige vergunningsaanvraag die Stichting Dorpsfeest Markelo heeft ingediend. Op 15 februari maakt de optochtcommissie het thema bekend: “Hew aait zo doane“. Het blijkt een veelgehoorde uitspraak binnen de optochtcommissie, vooral Dini Bussink lijkt deze veelvuldig te gebruiken waardoor de buurten met deze uitspraak als uitgangspunt, ideeën  mogen opdoen voor het bouwen van de optochtwagens.

In het eerste kwartaal van dit jaar voert Sallandse Wegenbouw uit Haarle in opdracht van gemeente Hof van Twente rioleringswerkzaamheden uit aan de Holterweg en Zonneweg in Markelo. Een deel van de riolering wordt hierbij vervangen. De werkzaamheden aan de Zonneweg duren vervolgens tot eind maart 2017. De werkzaamheden aan de Holterweg vinden hierna plaats in de periode van maart tot en met medio april 2017.

Begin dit jaar geven de trouwe columnisten Frank Bussink, Anne en Gert Jan Oplaat hun schrijverspennen over aan Niek Tijink en Diny Ebbekink. Samen met Willian Potman en Jan Henk Berendsen zorgen Niek en Diny vervolgens eens per vier weken voor een column in de rubriek onsProat op deze lokale website.

Begin maart breekt er op zaterdagnacht een kleine brand uit bij uitgaanscentrum Dieka. De ontruiming die hierop volgde verliep rustig en goed georganiseerd en zorgde louter voor veel positieve reacties aan het adres van de familie Pieffers door bezoekers, personeel maar ook door de plaatselijke brandweer, brandweer Twente en politie Hof van Twente.

Leden van Gymvereniging Markelo zetten de Markelose club met regelmaat op de kaart door prachtige prestaties neer te zetten. Eind maart vond bijvoorbeeld zo’n weekend plaats waarbij beslag werd gelegd op meerdere medailles door de jeugdige gymnasten.

Aan de moedige oproep om hulp van Karlijn Paarhuis-Vos wordt massaal gehoor gegeven. Markelo laat zien waar een klein dorp toe in staat is en slaat de armen letterlijk om haar heen. De maanden daarop volgend wordt veel georganiseerd met als doel om zoveel mogelijk geld in te zamelen om de kostbare medische behandeling voor Karlijn te kunnen dekken.

Op 25 maart wordt de vernieuwde Rijssenseweg geopend door wethouder Harry Scholten onder het toeziend oog van buurtbewoners. In zijn openingswoord geeft Scholten aan dat de Rijssenseweg een goed voorbeeld is van hoe klachten vanuit de buurt hebben geleid tot een aangepaste situatie.