onsProat: De Sinterkerstklaasman

De kerstboom! Ook bij ons staat hij alweer. En dat al voordat Sinterklaas zijn verjaardag heeft gevierd. Dat zou bij ons thuis vroeger nooit zijn gebeurd, maar tegenwoordig lopen deze 2 feesten steeds meer door elkaar en heeft half Markelo waarschijnlijk gisteren een boom op lopen tuigen.

Maar ondanks dat het overal al een beetje kerst is ga ik aanstaande dinsdag 5 december eerst Sinterklaas assisteren als hulp Zwarte Piet wanneer hij de scholen langsgaat. En ja, zonder in discussie te willen gaan, ik ben gewoon een zwarte hulp piet. Dat doe ik al heel wat jaren, met een ongeregeld zooitje andere hulp sint en pieten. En dat doe ik in een buurtschap waar ik de naam niet van zal noemen. Stel je voor dat er kinderen of ouders zijn die ons zouden herkennen! Da’s jammer. Ik kan wel verklappen dat het ongeveer 2 kilometer buiten Markelo ligt, een school heeft en een treinstation had wat in 1953 is gesloten. En een kleine hint kan ik ook nog wel geven…. het begint met een S en eindigt op tokkum. Maar verder zeg ik niks. Blijft het nog spannend!! Maar dit is de allerlaatste keer. Juf A.v.d.S. (Ik zeg de volledige naam niet want dan zouden jullie misschien raden welke school het is) is onlangs na 42 jaar onderwijs gestopt. En aangezien de afterparty met Sinterklaas en de rest van de pieten altijd bij haar in de mooie hut wordt gevierd en dat nu dus stopt, stop ik ook. Keuzes maken en doorrrr….

De boom die bij ons in de kamer pronkt komt natuurlijk (sorry voor de overige aanbieders) van onze vaste kerstbomenboer Pongers. Gezellig onder het genot van een glaasje glühwein een boom uitzoeken. Hoe gaaf wil je het hebben. Ook dat netje wat ze er de laatste jaren omheen trekken is iets waar de uitvinder een standbeeld voor verdiend. Gewéldig! En ik wil altijd een mooie, grote, volle ouderwetse fijnspar met minimaal 3 setjes van 250 lichtjes erin. Lekker lomp en onbenullig. Het voordeel van zo’n volle dikke boom is dat je al die lampjes er mooi in kan draperen. Nou ja, het komt erop neer dat ik ze er vanaf een afstand ingooi en zoals het komt te hangen, hangt het de komende maand ook. Zonder ook maar een enkel lampje vast te zetten doe ik er verder niets aan. Geeft uiteindelijk het mooiste resultaat.

De kerstboom die in het centrum van Markelo komt te staan wordt voor het eerst verplaatst naar het Kaasplein. Zo heeft de gemeente Hof van Twente bepaald. Nu is dat inderdaad een gave plek voor de boom en sta ik ze hierin half. Maar ik vind persoonlijk wel dat ze de bevolking van Markelo hierin tegemoet moet komen. Aangezien wij nu al een hele tijd tegen een soort van Aleppo aan moeten kijken vind ik dat de gemeente wat terug moet geven aan Markelo. En dan wel in de vorm van een hele grote kerstboom. En dan bedoel ik niet een hele grote zoals ze die in de kerk altijd hebben, of de maat die altijd bij Eungs Schöppe stond maar een heeeeeeeeeeele grote! Net zo’n boom als op het Rockefeller Center in New York. Een minimaal 25 meter hoge boom met minstens 50.000 gekleurde led-lampjes. Dat fleurt de boel tenminste echt op. Niet van dat benauwde. En dan gaan we samen met alle Markeloërs die boom ontsteken. We drinken er een glaasje bij en proosten op de toekomst. Mie duch…. dat is toch een prachtige verzachting van het kaaspleinleed? Gemeente Hof van Twente…. vol verwachting klopt ons hart!

Maar buiten dit kerstgedoe ben ik erg blij dat de Stichting Jeugd Aktiviteiten Markelo de organisatie van de intocht van Sinterklaas heeft opgepakt. Het zou doodzonde zijn als de kleuters van Markelo dit feest moeten missen. En voor de eerste keer werd de Goedheiligman toegesproken op het Kaasplein. Kunnen we dat volgend jaar niet combineren met het ontsteken van die grote boom?

Over een jaar of wat weten kleine kinderen het verschil niet meer tussen Sinterklaas en de Kerstman. En is het dus hoogstwaarschijnlijk een oude man met een mantel en een staf waar de mijter heeft plaats gemaakt voor een kerstmuts en Americo is ingeruild voor Rudolph the Red-Nosed Reindeer. Oftewel de Sinterkerstklaasman!!

Heb een hele fijne maand.

Niek