- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Ossenhoornblazen en midwinterverhalen

De adventstijd is voor de Markelose ossenhoornblazers de periode dat zij in Markelo geheel volgens traditie blazen op de eeuwenoude ossenhoorn die als voorloper geldt van de midwinterhoorn. De groep bestaat momenteel uit 8 volwassenen en 2 kinderen die het eeuwenoude gebruik met de paplepel krijgen ingegoten. Het rijke verleden met betrekking tot de ossenhoorn in Markelo wordt dan ook door de groep met enthousiasme gedeeld met het publiek en met prachtige volksverhalen omhuld. Op de eerste advent die dit jaar valt op 3 december, worden de ossenhoornblazers traditiegetrouw welkom geheten door graaf en gravin zu Solms-Sonnenwalde op kasteel Weldam. Op het voorplein van het kasteel zullen zij deze zondagmiddag om 14.30 uur blazen en uitleg geven over de aloude traditie. Aansluitend verplaatst de groep blazers zich naar Pension en Theeschenkerij De Hoestinkhof in Stokkum waar zij om 15.30 uur nogmaals blazen en vervolgens om 16.30 uur bij het “lösse veur” bij Herberg de Kemper. Op de twee laatstgenoemde locaties wordt het blazen gecombineerd met het vertellen van oude volksverhalen.

De volksverhalen, zijn allemaal originele verhalen, die in vroeger tijd rondom Markelo werden verteld en waarvan er een aantal al in de jaren ’30 door Cato Elderink op papier zijn gezet. Ze gaan bijvoorbeeld over ‘Derk met ’n beer’ die op kerstavond zijn ronde deed en andere mysterieuze verschijnselen die zich in de kerstnacht afspeelden.

Programma Ossenhoornblazers Markelo 2017
Zondag 3 december (1e zondag van advent)
14.30 uur: Ontvangst door de grafelijke familie zu Solms Sonnenwalde op landgoed Weldam. Daarbij blazen en verhaal vertellen op het voorplein van het kasteel.
15.30 uur: Blazen en vertellen van oude volksverhalen bij theehuis de Hoestinkhof in Stokkum.
16.30 uur: Blazen en vertellen van oude volksverhalen bij het ‘lösse veur” van Herberg “de Kemper”

Zondag 10 december (2e zondag van advent)
Midwinterwandeling van de Folkloristische Vereniging Markelo waarbij oa de Ossenhoornbloazers langs de route staan. Start bij de Familie Jacobi aan de Rondweg 5 in Markelo.Zondag 17 december (3e zondag van advent)
14.30 uur: Blazen en vertellen van oude volksverhalen bij theehuis de Hoestinkhof te Stokkum
15.30 uur: Blazen en vertellen van oude volksverhalen bij het ‘lösse veur’ van Herberg ‘de Kemper’
16.45 uur: Blazen tijdens de lichtjesmiddag op de Algemene Begraafplaats in Markelo

Zondag 24 december (Mirreweentersoavond)
16.50 uur: Blazen bij de kerktoren volgens oude traditie
17.00 uur: Mirreweentersluu’n (luiden van de kerkklokken)
17.10 uur: Roop en antwoord vanaf verschillende locaties

Maandag 25 december (1e kerstdag / mirreweenter)
10.00 uur: Blazen voorafgaand aan de kerstviering in de Martinuskerk te Markelo