- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Ambitie voor groene droom blijft

Foto: Gerrit Smit

Gemeente Hof van Twente is voornemens om zowel in Markelo als ook in Delden twee klimaatneutrale kindcentra te gaan bouwen. De initiatiefnemers van de beide kindcentra (de schoolbesturen, kinderopvang en de gemeente) hebben een droom, een groene droom. Zij willen het meest duurzame project binnen Europa realiseren met de bouw, het onderhoud en de exploitatie van twee klimaatneutrale kindcentra. Vol enthousiasme vertellen Pieter van Zwanenburg, wethouder in Hof van Twente, Gert-Jan ten Hoor, adviseur huisvesting CNB Climate Neutral Building en Ralf Dwars, bestuurder Stichting Marcant-BSV over hun gezamenlijke ambitie. Nog nooit eerder is er in Europa een kindcentrum op deze wijze gerealiseerd. Landelijk zijn de ogen dan ook gericht op Hof van Twente. Pieter van Zwanenburg: “In een bijzondere procedure zijn wij op zoek gegaan naar partners, die samen met ons innovatief durven zijn. We noemen dit de innovatie-partnerschapsprocedure”.  Hij geeft aan dat de door de commotie rondom de locatiekeuze van het te bouwen kindcentrum in Markelo de ideeën ten aanzien van dit bijzondere innovatieproject wat ondergesneeuwd lijken maar deze ambitie was er en blijft zeker staan. 

Gert-Jan ten Hoor: “Wat we doen is de markt laten meedenken in het bouwen, beheren én onderhouden van de twee nieuwe kindcentra in Markelo en Delden voor 25 jaar. We hebben gezegd: “Dit is het budget, kom maar met een voorstel. Dit maakt dat partners andere, meer duurzame keuzes maken.”

Ralf Dwars: “De kindcentra richten zich primair op de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar, en in Delden zelfs tot 14 jaar. Daarnaast willen we ook graag een platform bieden aan de bouwwereld om innovaties te ontwikkelen. En dit ook zichtbaar maken in de gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan regenwater dat wordt opgevangen om de toiletten mee door te spoelen. Op die manier leren zowel volwassenen als de leerlingen van deze projecten.”

Nadat de provincie een stokje stak voor de locatiekeuze op De Esch in Markelo worden momenteel de mogelijkheden ten aanzien van de locatie van de huidige OBS de Zwaluw onderzocht of deze locatie geschikt is.

Ralf Dwars, bestuurder Stichting Marcant-BSV geeft vastbesloten aan dat de keuze voor een andere locatie dan de Esch prima is maar dat de ambitie’s ten aanzien van de Groene Droom overtuigend overeind blijven staan. Het nieuw te bouwen kindcentrum moet de plek worden waar basisschool De Welp met op dit moment 111 leerlingen en De Zwaluw met 283 leerlingen samen met de Kinderopvang Hof van Twente een kindcentrum vormen voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Maar ook het consultatiebureau van de GGD Twente, de logopedie en andere dienstverlenende organisaties kunnen, waar mogelijk, gebruik gaan maken van het nieuwe kindcentrum.