- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Eind januari duidelijkheid locatie Zwaluw

Eind januari moet duidelijk worden of het nieuwe kindcentrum op de locatie van de huidige Zwaluw moet komen. Eerst zal de gemeenteraad nog groen licht moeten geven aan het college om een studie te doen naar de komst van een kindcentrum op deze locatie. Dat bleek gisteravond tijdens een informatieavond bij Herberg De Pot waarin wethouder Pieter van Zwanenburg en schoolbestuurders Ralf Dwars en Robert Geerdink een toelichting gaven op het afwijzen van de locatie De Esch III door de provincie en de studie naar de plek van de huidige Zwaluw. Omwonenden vrezen vooral voor extra overlast qua verkeer en het verdwijnen van groen. Pieter van Zwanenburg gaf aan vanuit het proces rondom de locatiekeuze voor De Esch III geleerd te hebben dat de communicatie beter moet en heeft dan ook direct een afspraak voor een gesprek met omwonenden gemaakt.

In de uitleg over het afwijzen van De Esch III werd aangegeven dat de provincie maar beperkt woningbouw toe wil staan op De Esch III en dat de bouw van een kindcentrum hier niet passend is. Over de hoeveelheid en de soort woningen die op De Esch III gebouwd kunnen worden vindt nog overleg plaats met de provincie.

Beide schoolbestuurders gaven aan teleurgesteld te zijn dat er een streep door De Esch III ging. “Onze droomplek was De Esch. Ja, het heeft pijn gedaan dat dit niet doorging en ja, het heeft tijd gekost om dit te verwerken, ” aldus Ralf Dwars die ook aangaf in de studie naar de locatiekeuze op de Zwaluw er op toe te zien dat de eerdere ambities zoveel mogelijk gerealiseerd kunnen worden. Dwars: “Ook Kinderopvang Hof van Twente heeft nog steeds de wens om gezamenlijk met de scholen het kindcentrum te realiseren.” In tegenstelling tot locatiekeuze De Esch zijn de schoolbesturen niet nauw betrokken bij de keuze voor de Zwaluw. Wel heeft de gemeente richting de schoolbesturen onderbouwd waarom zij deze locatie goed vinden.

Namens de gemeente gaf Clemens Volker gisteravond een toelichting op de beoogde locatie: “De oppervlakte van het terrein van de Zwaluw is 7.000 m2, in het programma van eisen van het kindcentrum staat een behoefte van 5.500 m2. Bijkomend voordeel is dat het kindcentrum past binnen het huidige bestemmingsplan, al moeten we wel naar het bouwvlak kijken. Nadeel van de locatie is dat we moeten kijken naar tijdelijke huisvesting van de school en moet er goed naar het verkeer worden gekeken.”

Tijdens de informatieavond kwam ook de fabriek van ABZ Diervoeding voorbij. Vanuit de zaal werd onder meer gevraagd of het kindcentrum op de plek van de Zwaluw wel kon in verband met de stankcirkel van de fabriek. Volgens de wethouder was de stankcirkel juridisch geen beletsel. De schoolbestuurders gaven aan de stankcirkel wel mee te nemen in de afwegingen.

De gemeenteraad zal waarschijnlijk 31 oktober gaan vergaderen over de locatiekeuze. Vanavond werd uitgesproken dat eind januari 2018 duidelijk zal worden of het nieuwe kindcentrum op de plek van de huidige Zwaluw zal gaan komen. Om stagnatie in de aanbesteding van de kindcentra in Markelo en Delden te voorkomen is het ook van belang dat de locatie van het kindcentrum in Markelo in februari bekend is.