- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Herman Finkers naar Markelo -update-

Op woensdagmiddag 27 september zal Herman Finkers om 16.00 uur de presentatie van het boekje ‘Nijntje döt fietsen in Twente’ verzorgen bij Boek- en Kantoorvakhandel Prins in Markelo. In tijden waarin de streektaal onder druk staat is het een enorme opsteker dat de vertaling van ‘Nijntje döt fietsen in Twente’  is gemaakt door Herman Finkers. Kinderen in Nederland leren Nijntje vooral kennen doordat het aan hen wordt voorgelezen. Ouders en grootouders kunnen Nijntje nu in hun eigen dialect voorlezen aan de kleintjes. Deze vertalingen hopen een bijdrage te leveren aan de overdracht van de moedertaal van (groot-) ouders aan hun (klein-)kinderen. De 62-jarige Nederlands cabaretier en zanger uit Twente staat enorm bekend om zijn droogkomische stijl. Naast cabaret houdt Finkers zich bezig met de Twentse taal.

‘Nijntje döt fietsen in Twente’ gaat over de wens van Nijntje om later te gaan fietsen:
“at ik later groot bin,
har nijntje zich bedach,
dan goa’k ne stukske fietsen,
ik hop at dat dan mag.”

Al sinds 1955 is Nijntje de hoofdpersoon van de serie kinderprentenboeken en deze boekjes zijn wereldwijd al in meer dan 50 talen vertaald. De prentenboeken over Nijntje gelden in Nederland als een van de populairste boekjes voor peuters. Uitgeverij Bornmeer verzorgde eerder al vertalingen van Nijntje in onder andere het Fries, Zeeuws, Haags, West-Fries, Mokums, Gronings, Drents en in het Oudgrieks en het Latijn. Inmiddels zijn al
meer dan 250.000 streektaal Nijntjes verkocht. Dit najaar komen naast ‘Nijntje döt fietsen in Twente’ ook nieuwe vertalingen uit in het Brabants, Maastrichts en Rotterdams.

Update:
Het eerste exemplaar zal tijdens deze middag door Herman Finkers uitgereikt worden aan Rob Harmeling. De voormalig Nederlands profwielrenner nam in 1988 deel aan de Olympische Spelen in Seoel. In de individuele wegwedstrijd eindigde hij daar op een 38ste plek. In 1989 ging de in Hellendoorn geboren Rob Harmeling rijden bij de Vlaamse ploeg Histor Sigma. Van 1991 tot 1995 kwam hij uit voor de TVM wielerploeg.