- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Diny Izaks komt met gedichtenbundel

‘Kuiern’, dat is de titel van de in het Twents dialect geschreven gedichtenbundel van de hand van oud-onderwijzeres Diny Izaks uit Markelo. De vijfendertig gedichten in de bundel zijn aangevuld met een zelfgemaakt aquarel bij ieder gedicht. Diny zal het eerste exemplaar van de gedichtenbundel zaterdag 23 september tijdens het feest voor haar zeventigste verjaardag aanbieden aan een bekende Markeloër, vanaf 25 september is de bundel bij onder meer Boekhandel Prins, De Kaaswinkel en De Hoestinkhof verkrijgbaar voor € 12,50.

Diny was van 1968 tot 2017 onderwijzeres in het basisonderwijs waar ze veel bezig is geweest met het spelen met taal, het bedenken van verhalen en gedichten. Tekenen en schilderen deed ze altijd graag met de kinderen. Al meer dan vijfentwintig jaar volgt Diny schildercursus. Ook geeft ze zelf al jaren cursus in aquarelleren en acrylschilderen. 10 jaar geleden ging ze met pre-pensioen en is schrijfcursussen gaan volgen. Hier kwam ze tot de ontdekking, dat ze het prettig vond om te schrijven over haar jeugd in de tijd na de oorlog. Hoe iedereen elkaar hielp, met eenvoudige middelen, zonder morren of klagen.

Voor de gedichten heeft Diny zich laten inspireren door haar geboorteplek en de behoefte om te schrijven over het platteland in haar kindertijd. Ze is geboren en getogen op een boerderij in de buurtschap ‘De Pothoek’ in Markelo. Opgegroeid met de Twentse taal. De gedichten vertellen over herinneringen uit haar jeugd. Ze vindt het belangrijk dat het dialect blijft voortbestaan. Op de achterkant van de bundel staat : ‘Wiej kuiert oaver ’t smalle pad, kiekt roond, kuiert wat’.