- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Hew aait zo doane

Het feest der feesten staat weer voor de deur. De tent staat maar er moet nog veel gebeuren, vele vrijwilligers zijn de afgelopen maanden bezig geweest om de nieuwe locatie op en top te prepareren. Het is leuk om een keer te veranderen, daar moet je ook absoluut niet bang voor zijn. Nu zijn altijd alle veranderingen geen verbeteringen maar dat weten we achteraf pas. Ik heb bij de nieuwe locatie wel een heel goed gevoel, dat moet ik eerlijk zeggen. We gaan het meemaken.

Waar ook een keer wat mee moet veranderen is de optocht. De neerwaartse spiraal wat het aantal praalwagens betreft is al een paar jaar geleden ingezet en hier moet een oplossing voor gevonden worden. Anders ben ik bang dat we over een aantal jaren geen optocht meer hebben. Nu is het niveau van de optochtwagens ook wel zo waanzinnig hoog dat we ons al moeten afvragen of dit wel gezond is. De competitie bij de buurten onderling is zo groot dat we onze eigen ondergang creëren. Het stimuleert de overige buurten die niet zo goed in de personele bezetting zitten niet, om een praalwagen te bouwen. Vroeger werd er nogal eens geklaagd over het prijzengeld dat in de ogen van vele bouwers veel te laag was. Ik kan u wel verzekeren, al maak je een prijzenpot van vijfduizend euro per wagen; het aantal wagenbouwers krijg je er niet mee terug.

Er is geen animo genoeg om maanden te helpen bouwen (een aantal buurten uitgezonderd natuurlijk). Dus wat gaan we doen? Zo door modderen en de optocht dood laten bloeden tot het aantal wagens dat nog meedoet een lachertje wordt! Of gaan we het niveau laten zakken en de grens verlagen om de instap om mee te doen te vergemakkelijken? Niet zoveel nadruk op kwaliteit. Kijk in Holten, daar draait gewoon een buurt als Dijkerhoek een optocht met dertig wagens, ook Espelo, idem dito. Nu stelt daar de optocht niet zoveel voor, maar Jan en alleman maakt in een paar dagen een wagentje met prachtige teksten en uitbeeldingen die ook nog hout snijden. Ik vergelijk het met de boerderijverlichting, bij ons doet dan de hele buurt actief mee. Het is dan ook maar eens in de vier jaar en de kunstwerken blijven ook binnen de perken, maar toch! Iedereen helpt mee terwijl van onze eigen buurt, bijna niemand helpt aan de optochtwagen van Markelosebroek. Maar er is ook leven zonder optocht hoor, alleen moet dan de zondag heel anders worden ingericht. Ook dat is mogelijk, met het geld wat de hele optocht kost kan ook heel wat anders georganiseerd worden. De optochtcommissie wordt dan de entertainment commissie. De kreet ‘Hew aait zo doane’ gaat dan niet meer op.

Wij als de zondagmorgengroep zijn ook al tijden bezig om u een onvergetelijke zondagmorgen te bezorgen. Het Frühschoppen gaat weer machtig mooi worden. Voor mij zal dit de laatste keer worden. Ik geef het stokje door aan anderen, liefst jongeren. Dus jongelui meld je aan bij het Dorpsfeestbestuur. Er is weer zo waanzinnig veel gebeurd in Markelo, daar kunnen we wel een boek over schrijven. Of liever nog, een film over maken!!! Maar ja, daar hebben we weer anderen voor die dat gaan proberen! Ben benieuwd!

Fijne zondag en een waanzinnig Dorpsfeest, 

Willian