- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Het weekend der weekenden

Dames en heren…Hij hangt weer! En de dorpsfeestvlag ook!
Over 2 weken zitten we er middenin. Het Maarkelse feest. Dat begint voor mij altijd op donderdagavond. De biljartavond. Eigenlijk heb ik dan geen plan om te gaan, maar rond half 10 komt er meestal wel een appje van een vriend met de vraag of we dan 1 biertje zullen gaan doen bij de finale. Nou vooruit, eentje dan, met als resultaat dat we als laatste de kroeg uit rollen.

Vrijdagmiddag het beruchte borreluurtje. Wij beginnen thuis standaard met stamppot. Het laatste fatsoenlijke voedsel van dat weekend. Dat doet half Markelo volgens mij. En dan rond een uur of 7 naar de tent om hem vervolgens door te trekken tot diep in de nacht. Maar aangezien vriendje Hans de drummer is van de band DaWeekNie (wie heeft die naam eigenlijk bedacht?) zijn we tegenwoordig wel verplicht om vanaf het begin aanwezig te zijn. Heel vervelend allemaal, maar je moet wat voor je vrienden over hebben. En ja, dat doortrekken tot het eind ‘hew aait zo doane’, dus ook nu gaan we tussendoor niet naar huis.

Als ik dan zaterdag wakker word is tie daar hoor. In het weekend der weekenden, de dag der dagen! De dag dat we onze Schutterskoning ophalen. Voor mij echt 1 van de leukste dagen van het jaar. De Grösmeijers op de platte wagen en de vogelschietcommissie op de fiets erachteraan. Na een gezamenlijk broodje met een bak sterke koffie en hilarische verhalen van de vrijdagavond wordt langzaam duidelijk wie er een kater heeft of juist niet. Maar dat mag niet deren, we gaan hoe dan ook op pad. En het mooiste is dat we elk jaar, bij welke koning dan ook, ontzettend hartelijk worden onthaald. Of het nu Mini Tempelman, Wim Greven (Nielaand), Jan Schreurs (de Baas), Wim Heijenk, Jorieke Eertink of één van de andere schutters van de afgelopen jaren was, het was en is altijd top verzorgd. Echte Maarkelse gezelligheid. Heel speciaal dat we dit elk jaar als kapel mogen meemaken. Dit jaar gaan we maar weer eens naar de Schoolstraat, naar de familie Vruwink. Daar waren we namelijk ook al 5 jaar niet geweest, dus werd ook tijd. Toen was junior de koning en nu halen we voor de derde keer senior op! Dat wordt weer een toppertje!

Dan gaan we op pad naar het vogelschietterrein. Met hier en daar een beregezellige ‘meut’ stop.
En hoe ontzettend leuk vind ik het dat we een nieuwe locatie hebben! Toegegeven, de Schoolstraat is en blijft een geweldige plek, maar ik denk echt dat het elkaar gaat versterken nu we op het Kaasplein gaan schieten. Soms moet je wat proberen om iets moois te creëren. En mocht het niet bevallen, dan gaan we volgend jaar toch weer terug? En een groot voordeel is ook dat we net iets eerder in de tent zullen zijn voor Wahnsinn. En ik dus ook iets langer de tijd heb om van de banken af te vallen. Dat geeft toch iets rust.
Maar wat een geweldige invulling van de zaterdagmiddag! ‘Nooit meer aans doon’. Opgevolgd door Reflexxion. Ook iets nieuws. Gaaf.
Maar op deze manier kom ik natuurlijk nooit in huis. Dorpsfeestbestuur, mag ik een bed in de tent neerzetten?

De zondagmorgen is ook altijd een dingetje. Om 8.15 uur verzamelen in de tent voor de soundcheck. (Dat bed in de tent is echt wel een goed idee!) Belachelijk tijdstip, maar ja, ik wil zonodig muziek maken.
En hoe fijn is het dat ik geen zenuwen meer heb voor het Frühschoppen. Het is geweldig om een conference te doen, maar ik had er altijd wel lichtelijke stress van. Dus dat laat ik fijn over aan de zondagmorgengroep. Waarover niets anders dan lof, want ga maar voor die volle tent staan. Respect.
En dan, voor het eerst in mijn leven, hoef ik geen optocht meer te lopen! Dus ben ik vrij van verplichtingen! Als iemand nog opties heeft op welke plek optocht kijken het leukst is, hoor ik het graag. Om dan na de prijsuitreiking van de wagens onder te worden gedompeld in het slotfeest!

Maandag brak!!

Stichting Dorpsfeest heel erg veel succes en ik denk dat het een memorabel feestjaar gaat worden met alle vernieuwingen rondom de locatie. Ik kijk er in ieder geval reikhalzend naar uit.

Mooie Markeloërs, heb een prachtig feest met elkaar!

Niek