- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Fokveedag en Sint Joapiksdag bij Herberg de Pot

Donderdag 27 juli zal op de terreinen van Herberg de Pot weer de plaatselijke Fokveedag Markelo worden georganiseerd. Nieuw dit jaar is dat ook de tweede editie van Sint Joapiksdag gelijktijdig met de Fokveedag zal plaatsvinden. Sint Joapiksdag wordt georganiseerd op initiatief van het Maarkels Landschap. Zowel op het buitenterrein als ook in de zaal bij Herberg de Pot zult u diverse stands vinden met lokale streekproducten maar ook informatie over diverse bewerkingen op het land zullen in beeld worden gebracht. Daarnaast zal de Stichting Maarkels Landschap  u graag vertellen over haar activiteiten. De presentaties, stands en buitenactiviteiten op het gebied van landbouw sluiten dan ook nauw aan op de 79ste editie van de Markelose Fokveedag waarvoor inmiddels al 100 stuks vee is aangemeld. Door 17 deelnemers zijn in totaal 79 melkkoeien en 21 stuks jongvee aangemeld. 

Voorzitter Gerwin Nijenhuis zal de Fokveedag op 27 juli om 9.30 uur openen waarna direct gestart zal worden met de individuele keuring. Tijdens het ochtendprogramma zullen ook de uierkampioenen worden aangewezen. Tijdens het middagprogramma zullen de bedrijfsgroepen worden gekeurd waarvoor 6 groepen melkvaarzen en 10 groepen melkkoeien zijn aangemeld. Dit zal resulteren in een kampioengroep melkvaarzen en een kampioengroep melkkoeien. Het defilé van de geplaatste dieren zal om 15.00 uur afgenomen worden. Hier op volgt het hoogtepunt van de dag namelijk de kampioenkeuring en het aanwijzen van de algemeen kampioen onder koeien.

Maar ook de jeugd zal zoals altijd aanwezig zijn met hun kalfjes. Tijdens de jaarlijkse Fokveedag vindt namelijk traditioneel de eindkeuring plaats van de Kalveropfokclub. Dit jaar nemen 15 kinderen deel aan deze wedstrijd, welke elk jaar veel publiek trekt. De soms hele jonge deelnemers presenteren met veel enthousiasme hun kalfje aan de jury wat veelal voor prachtige taferelen zorgt. De jonge deelnemertjes zullen met hun kalfje beoordeeld worden op het voorbrengen, toilet en exterieur in twee leeftijdscategorieën. De deelnemer met de het hoogste aantal punten zal worden uitgeroepen tot clubkampioen 2017. “We hopen op een grote belangstelling van veehouders, dorpsgenoten en andere belangstellenden voor deze agrarische hoogtijdag bij herberg de Pot”, aldus een woordvoerder van de organisatie.