- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: De geeldkiste

Als je vroeger wat geld achter de hand had, dan werd dat bewaard in een geldkist. Netjes opgeborgen in de la van het kabinet of weggestopt achter het linnen. Met de opkomst van de boerenleenbanken, ging de bank de rol van het geldkistje overnemen, tenminste voor een belangrijk deel. De meeste mensen vonden het altijd prettig om thuis wat geld achter de hand te hebben.

Nu er tegenwoordig steeds meer wordt gepind, zouden we denken dat het contante geld en zeker het geldkistje wel ongeveer tot het verleden zou behoren. Niets is minder waar dan dat. Dat hebben we een tijdje geleden wel gemerkt toen van het ene op het andere moment de geldautomaat werd gesloten zonder dat er een alternatief was. Nu wil ik niet meteen beweren dat de grote bazen bij de Rabobank weinig benul hebben, maar normale mensen zouden dit toch andersom hebben gedaan.

Gelukkig is er afgelopen week een eind gekomen aan de problematiek van het contante geld. Pontificaal midden in ons Markelo, staat nu ‘ne grote geeldkiste’. Veel Markeloërs zijn weer ontzettend blij dat dit probleem weer is opgelost en er weer volop gepind kan worden.  Een ding moet mij echter toch wel van het hart. Ik vind het een ‘onmeunig’ lelijk ding.

Afgelopen week heeft Bennie ‘Oarnthaarm’ de mensen bij Vitens eens even goed wakker geschud. De laatste tijd zijn er om de haverklap leidingbreuken rond Markelo. Ik geloof nu in een kort tijdje wel zo’n 15 keer. Een belangrijk deel van het oude leidingnet rondom de Herikerberg bestaat uit Eternitbuizen. Niet zo’n wonder met de ‘Goorse betonfabriek’ op een steenworp afstand. Ik kan mij dan ook heel goed voorstellen dat daar eens wat kritische vragen over worden gesteld. We weten immers allemaal hoe schadelijk asbest kan zijn.

Volgens Vitens was er geen enkel probleem en het zou ook absoluut niet gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Ik wil niet veel zeggen, maar hier wordt nu wel even heel erg luchtig over gedaan. In de afgelopen jaren is bijna de halve Hof van Twente afgegraven om alle asbest in de tuintjes, erven en wegen te saneren. Iedereen die asbest golfplaten heeft moet deze voor 2024 saneren omdat er door verwering en regen, asbestdeeltjes vrij kunnen komen.

Dat ons drinkwater door asbesthoudende buizen loopt waar spontaan breuken in ontstaan doordat deze hoogst waarschijnlijk ‘op’ zijn, nee dat is geen enkel probleem. Snapt u er nog iets van?

Nu hoop ik maar dat ze bij Vitens iets ‘kloker’ zijn dan bij de Rabobank en dat ze eerst zorgen voor nieuwe leidingen voordat ze de oude afsluiten. Dan hebben we de komende tijd in ieder geval nog stromend water in Markelo.

Leu, loat oe good goan,

Jan Henk Berendsen