- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Markelo niet tegen Kindcentrum wel tegen locatiekeuze

Zo’n honderd inwoners van Markelo hebben vanavond de tweede informatieavond bezocht die de gemeente samen met de schoolbesturen gaf om de keuze voor  de voorkeurslocatie De Esch III te verduidelijken. Projectleider Clemens Volker gaf aan dat na bestuderen van de vier locaties te weten; openbare werken / brandweerkazerne, de huidige huisvesting van de Zwaluw als ook de Welp, de locatie voor De Esch III als de meest ideale locatie naar voren is gekomen. Wethouder Pieter van Zwanenburg benadrukte nogmaals dat De Esch III op dit moment als voorkeurslocatie wordt genoemd en dat er nog geen definitief besluit is genomen. Inwoners lieten voornamelijk hun zorgen horen over de huidige ontsluiting en verkeersveiligheid van De Esch die volgens hen alleen maar groter wordt wanneer de plannen voor het Kindcentrum definitief vorm gaan krijgen op De Esch III. “Bij zowel de schoolbesturen als ook bij de gemeente staat de veiligheid in een hoog vaandel en dit heeft dan ook zeker onze aandacht”,  gaf Michèle Kraal aan namens de schoolbesturen. Daarnaast gaf Pieter van Zwanenburg aan dat de plannen in een ontwikkelingsfase bevinden en het geen plannen betreffen die al tot in detail zijn uitgewerkt. 

Met de opbrengst van de 2 informatieavonden zal de wethouder de discussie met de gemeenteraad moeten gaan voeren. Wanneer zowel de raad als de provincie aangeven niet voldoende overtuigd te zijn van deze locatie zal een alternatieve route gevolgd moeten worden. De wethouder geeft aan om zo min mogelijk tijd te verliezen, op dit moment ook gekeken wordt naar een plan B wat niet wil zeggen dat De Esch van tafel is.

Uit een document uit het verleden dat in handen is van een bewoner aan de Noordachtereschweg en getekend is door B & W blijkt dat de Noordachtereschweg /Tolweg nooit en te nimmer gebruikt zou gaan worden als ontsluiting van De Esch. Van Zwanenburg gaf aan niet op de hoogte te zijn van de inhoud van het document maar gaf aan de brief boven water te zullen halen.

“Volgens de woningvisie zouden er 250 woningen op de Esch komen. Met de voorkeurslocatie van het Kindcentrum op De Esch wordt dit teruggebracht naar 50 woningen’, gaf de wethouder twijfelend aan. Terecht gaf van Zwanenburg aan over het aantal te twijfelen. Uit een bijlage van de Perspectiefnota Grondexploitaties uit 2014, dat door het college van burgemeester en wethouders in een raadsvoorstel ter vaststelling werd voorgelegd aan de gemeenteraad, blijkt namelijk dat de gemeente voornemens is om De Esch III vanaf 2015 in exploitatie te nemen en tot 2023 in dat plangebied 100 kavels uit te geven.

Algemeen geluid vanavond was dat de aanwezige inwoners van Markelo niet tegen een nieuw te bouwen Kindcentrum zijn. Inwoners hebben echter wel grote zorgen om de huidige ontsluiting en verkeersveiligheid van De Esch en zien met de komst van het Kindcentrum, deze alleen maar groter worden. Wethouder van Zwanenburg sluit af dat hij verwacht dat de provincie voor de zomervakantie van 2017 een besluit zal nemen.