- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Oplichting is van alle tijden

Als je ’s morgens de krant hebt gelezen dan zie je hoe weer een aantal lieden de zaak hebben opgelicht, of gefraudeerd, gesjoemeld om zich te verrijken ten koste van anderen. Dat dit iets is van alle tijden, kunt u lezen in bijgaande brief (waarschuwing) uit 1891 die ons een dezer dagen werd toegezonden.

Het gaat hier om militaire dienstplicht. In Nederland werd de militaire dienstplicht, toentertijd “conscriptie” genaamd, in 1810 ingevoerd na inlijving van het Koninkrijk Holland in het Franse Keizerrijk. Iedere man van 20 jaar of ouder moest zich inschrijven. Door middel van loting werd bepaald wie dienst moest nemen (de loteling) in het Franse leger. Het systeem werd na de verdrijving van de Fransen en de stichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in stand gehouden, de zogenaamde Nationale Militie. Tot 1898 kon iemand die ingeloot was echter een vervanger (remplaçant) inhuren. Na 1898 gold de persoonlijke dienstplicht.

In bijgaande waarschuwende brief (mede ondertekend door de burgemeester) gaat het om een Militaire-Verzekerings- Maatschappij die zich niet aan zijn verplichtingen hield. Met andere woorden: gewoon oplichting.