- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Theater

Zowel in de letterlijke betekenis van het woord als in de positief bedoelde vrijere vertaling “wat ’n spul, wat ’n theater” heeft Markelo genoeg te bieden.

In ons sfeervolle Openluchttheater “De Kösterskoele” gebeurt meer dan enkel theater. Het seizoen wordt komende week afgetrapt met de wandelvierdaagse. Start en finish in de ‘Koele’. Vier avonden een lang lint van wandelaars door de mooiste gebieden van Markelo. Als ouder/begeleider laat je je niet kennen en loopt fier een aantal avonden mee. Lekker bewegen, vet verbranden en natuur opsnuiven. Het is genieten.

Verderop in mei de Hof van Twente Triathlon. Voor de derde keer wordt in en om de Koele de start, de wisselplek en de finish opgebouwd van dit sportieve evenement. Het onmisbare zwemwater is voorhanden bij buurman ‘De Vijf Heuvels’. Het schitterend vernieuwde zwembad dat Markelo gelukkig heeft weten te behouden. We kunnen de wielerhelm diep afnemen voor de perfect strakke organisatie die de Hof van Twente Triathlon etaleert. Er wordt veel aandacht besteed aan de beveiliging en aanwonenden van het parcours, worden goed geïnformeerd. Zo doen we dat in Markelo. Ongetwijfeld worden weer knappe lichamelijke prestaties neergezet door de deelnemers.

In juni komen internationale wijnboeren naar het openluchttheater. Wijnkenner of niet; iedereen proeft de wijnen. Het is niet verplicht om achtereenvolgens te walsen, ruiken, een zuinig slokje te proeven en het vervolgens uit te spugen; je kunt ook een fles ‘arresteren’. Of je doet wat water bij de wijn en probeert de rode, de witte en de rosé . Het Vinologisch Culinaire Broederschap ’t Pötje geeft je graag advies – ze lusten er wel pap van – en met een beetje geluk fiets je met een doosje wijn onder de snelbinders naar huis. Garanties voor een ongeschonden thuiskomst worden niet gegeven.

Welk openluchttheater krijgt het voor elkaar om in drie weken tijd 7.000 bezoekers te mogen ontvangen? In juli gebeurt dat in de Koele. Verdeeld over 10 avonden wordt een openluchtspel opgevoerd. Met levende have en veel bijzondere attributen. We hebben bewondering voor de spelers, die maanden lang repeteren en zich 10 avonden opladen om dit neer te zetten. Het is een hecht team, dat veel lol heeft met elkaar, en dat is terug te zien in hun spel.

In september wordt de Koelefair gehouden in het openluchttheater. Er is van alles te koop. Van streekproduct tot schilderij. En niet te vergeten de brocante spullen. Ik houd ervan! Je ziet mij slepen met een roestige pot of een antieke weegschaal. Spullen die ik thuis moet ‘redden’ van een aftocht naar het stort omdat mijn (v)echtgenoot de brocante in zijn geheel beschouwt als ‘pröttel’.

De Koele; gezien bovenstaande evenementen; WAT een theater! Ik hoor u denken: “Een promo voor de Koele”. Dat is het ook. We kunnen trots zijn dat we een openluchttheater hebben in Markelo waar een bruidspaar is getrouwd en waar Jan Vayne zijn piano al eens heeft bespeeld. Hint: wordt het niet eens tijd om weer een groot artiest naar de Koele te halen? In Hellendoorn zingt Borsato op de berg en Kensington speelt in Hengevelde….

Maar er is meer theater in Markelo; Cultureel Centrum Het Beaufort biedt cabaret, maar ook exposities en films.

In september wordt ‘Gouden Aren’ gespeeld door acteurs van de Klucht in de Openlucht. Theater buiten en 1 bedrijf binnen, op meerdere locaties, zes avonden een prachtig schouwspel.

Richting herfst en winter presenteert vrijwel elke buurtschap in Markelo hun eigen toneel in hun eigen theater. Toneel in de buurtschool of het buurtgebouw. Uniek!

Elk theater in Markelo heeft zijn eigen identiteit, zijn eigen publiek. En bovenal; zijn eigen gezelligheid. Organiseren, voorbereiden en uitvoeren betekent elkaar ontmoeten, samenwerken, verbinden, plezier hebben, hapje en drankje, nieuwtjes uitwisselen, met elkaar in gesprek gaan, problemen oplossen, uitdagingen aangaan, van elkaar leren. Kortom; met beide benen in de samenleving staan en er aan deelnemen. Elke Markeloër bezit wel een sterke competentie die hij belangeloos aanwendt voor het algemeen belang. Zonder poeha, en als vanzelfsprekend. Dat is Machtig Mooi.

Het Dorpsfeest, de buurtfeesten , de Boerderijverlichting, het maken van een boog voor een bruidspaar, het zetten van een Abraham of Sarah; in zekere zin is het allemaal theater. Versterking van de gemeenschapszin. Buurten die samen de creatieve schouders eronder zetten om een podium te bieden voor wie mee wil doen, of wil komen genieten.

Het leuke in Markelo is dat er altijd genoeg publiek is. We bezoeken het theater omdat we iemand kennen die meedoet, omdat we er over mee willen praten, er interesse in hebben. Omdat we er met elkaar, voor elkaar willen zijn.

Markeloërs kunnen theater maken. In de ruimste zin van het woord. Ze gaan ervoor. 200% inzet. Hoofdact: Plezier hebben met elkaar en betrokken zijn, geven om elkaar.

Ik wens u een bijzonder aangenaam theaterseizoen met veel zon!

Diny Ebbekink