- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Schoolstrijd 5

Foto: de nieuwgebouwde christelijke school die in 1971 werd geopend.

Geen school zonder strijd. Het lijkt wel een Markelose soapserie. De laatste school strijd speelde zich af in de jaren 1970-1971. Die begon op 24 juni 1970 in de raadsvergadering toen de burgemeester mededeelde dat er een dag eerder een brief was binnengekomen. Getekend door een aantal Markeloërs, die aandrongen op de realisering van de christelijke lagere school in De Koekoek. Dit leidde in deze vergadering al direct tot een aantal verwarrende discussies.

Temeer omdat enkele maanden tevoren de raad had besloten om te komen tot de bouw van een tweede lagere school. Men ging er vanuit dat dit een openbare school zou worden. In een zeer roerige vergadering die gehouden werd op vrijdag 18 oktober 1970 werd een vereniging voor christelijke onderwijs opgericht.

Talrijke krantenartikelen hielden ons na die tijd op de hoogte van de strijd die zich ontwikkelde en die verdeeldheid zaaide in het anders zo rustig dorpje. Een van de verwijten was dat het dagelijks bestuur van de gemeente meer aandacht bestede aan deze school dan aan de openbare school. Ondergronds groeide ook de twijfel bij de tegenstanders over de motieven die werden aangedragen om een christelijke school te bouwen.

Het voert ons te ver om uit te wijden over hetgeen er allemaal te berde werd gebracht. De school is er gekomen en als de schoolstrijd op De Esch is uitgewoed zullen de openbare en de christelijke school in één gebouw worden ondergebracht.