- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Schoolstrijd (2)

Foto: De school zoals die in 1881-1883 gebouwd is.

Hoewel de nieuwe school (gebouwd in 1827) de zomerdag voor de helft gevuld  was met leerlingen (kinderen werkten in de oogsttijd op het land) werd de school toch te klein. In 1868 werd de school verbouwd en gefinancierd door rijk, provincie en gemeente. Wat blijkt, in 1873 is deze school al weer te klein en wil men het grootste lokaal in tweeën splitsen. Gedeputeerde Staten wees dit plan af, koste te veel en geen goede oplossing. Bovendien stond de school op de verkeerde plek omdat er voor de toekomst onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden waren.

Zo sukkelde men door tot 1881. De toestand was onhoudbaar geworden zodat besloten werd tot de bouw van een nieuwe school.

Net als nu is de vestigingsplek van de nieuw te bouwen school een heikel punt. Langdurig werd er gedelibereerd over de plaats van de nieuwe school, of aan de Kerkendijk (huidige Stationsstraat) of op een stuk grond nabij het Tolhuis. Uiteindelijk koos de raad voor de bouw aan de Stationsstraat. Begin 1883 werd de nieuwe school in gebruik genomen. (Wordt vervolgd).