- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Schoolstrijd (1)

Op de foto: het voetpad waar nu de gebouwen staan van de landbouwvereniging en  het Kaasplein. Op deze links van het voetpad de woning van Cohen (Nöttentone), rechts de zgn. Kluppelhuizen en de oude school die dus gebouwd is in 1827.

Het artikel op Maarkelsnieuws; De Esch in verzet tegen komst school was aanleiding voor Stichting Heemkunde Markelo om eens in het archief te duiken. Een aantal verontruste bewoners zijn van mening dat de school niet op De Esch zou moeten komen. Een school met meerdere bouwlagen aan de rand van het dorp zou volgens deze bewoners afbreuk doen aan het aangezicht van Markelo. Terugkijkend in de geschiedenis is er geen nieuws onder de zon. Verschillende keren is er strijd gevoerd bij de bouw van een school.

Al in 1645 was er een school in Markelo, die tegen de kerk was aangebouwd Deze werd te oud en te klein zodat er een nieuwe school gebouwd moest worden, geschikt voor 250 leerlingen. In 1827 werd door de gemeenteraad, na vele moeizame beraadslagingen, overgegaan tot de bouw van een nieuwe school, los van de kerk omdat vermenging van kerk en overheid door gedeputeerden resoluut van de hand werd gewezen. De gemeente was arm, dus moesten de gemeentelijke belastingen fors verhoogd worden wat weer op felle protesten stuitte van de bevolking. Na verkoop van een stuk gemeenschappelijke grond is uiteindelijk de school op de Wehmekamp gebouwd, vlak achter het  huidige tweewielercentrum. Zie foto. (wordt vervolgd.)