- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

De Esch in verzet tegen komst school

De mogelijke locatie voor het nieuwe kindcentrum, foto: Gerrit Smit

Buurtbewoners van De Esch hebben geen vertrouwen in de gemeente Hof van Twente rondom de totstandkoming van de locatie van het kindcentrum aan de rand van de woonwijk. Ze hebben dan ook vandaag in een brief aan Gedeputeerde Staten van de provincie opgeroepen tot het onderzoeken van betere alternatieve locaties. Er zijn volgens de bewoners meerdere alternatieven die minsten zo geschikt zijn. De verontruste bewoners van De Esch verwijten de gemeente tunnelvisie, waarbij plannen erdoor worden gedrukt buiten bewoners om. De bewoners zijn van mening dat de school niet op De Esch zou moeten komen. Eén van de problemen bij de nieuwe locatie is de verkeersafwikkeling, ook is nog onduidelijk of de provincie überhaupt in kan stemmen met de locatie. De verontruste bewoners vinden het daarom vreemd dat de locatie al bepaald is. De school zou volgens de gemeente na de zomer van 2019 open moeten gaan.

In de brief aan de provincie geven de bewoners meerdere argumenten waarom de locatie niet op De Esch zou moeten komen. De locatie zou te ver van onderwijs gerelateerde voorzieningen liggen, de verkeersbewegingen in woonwijk De Esch zouden fors toenemen en ook de beoogde verbinding met het buitengebied wordt als niet realistisch geacht. De bewoners vinden dat de gemeente eerst beter onderzoek moet doen naar inbreidingslocaties om zo mogelijk een kwetsbare locatie te behoeden voor bebouwing. Een school met meerdere bouwlagen aan de rand van het dorp zou volgens de bewoners afbreuk doen aan het aangezicht van Markelo. Volgens de bewoners zijn er in Markelo voldoende alternatieven, in de column van gisteren werd er al één genoemd.

De bewoners storen zich ook aan de gebrekkige communicatie vanuit de gemeente en het feit dat ze als omwonenden niet worden betrokken bij de plannen. Dit zorgt volgens de bewoners voor wantrouwen bij de inwoners van Markelo. Draagvlak voor dergelijke ingrijpende plannen is volgens hen essentieel voor de leefbaarheid van Markelo.

Bij de redactie van Maarkelsnieuws zijn afgelopen weken meerdere wanklanken binnengekomen tegen de locatie. Wethouder Pieter van Zwanenburg heeft laten weten dat er ‘in de wandelgangen’ verschillende opvattingen leven over de locatiekeuze en dat de gemeente daar zorgvuldig mee omgaat. De gemeente is overigens nog in overleg met de provincie over de locatie. Wanneer de provincie instemt met de bouw van school en woningen in De Esch III, zal de verkeersafwikkeling volgens de gemeente onderdeel worden van het stedenbouwkundig plan.