- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Lieve Ellen

Ik hoop echt dat u mijn columns leest, want graag wil ik even uw aandacht. De afgelopen jaren heb ik diverse onderwerpen aan de kaak gesteld die niet bepaald de schoonheidsprijs verdienen. Meermalen heb ik geprobeerd om uw clubje daar in Goor de waarheid onder ogen te laten zien. Of ze nu zitten te slapen, of Markelo niet belangrijk genoeg is of dat het gewoon schort aan het ‘benul’, ik weet het niet. Ik zie met regelmaat tenenkrommende acties langs komen, zodat ik wel eens denk dat je nog beter op een oude kokosmat kunt zitten dan op het Goorse pluche.

Door enkele jaren geleden te verhuizen van Goor naar Markelo, is mijn waardering voor u met sprongen gestegen. Helaas kan ik dat niet zeggen van alle wethouders van onze Hof. Voor hen zal het niet schaden dat ze nog het nodige bijleren.

Waar het mij om gaat is de nieuwe school die in Markelo zal worden gebouwd. Diverse locaties passeerden de revue, maar onder leiding van wethouder Pieter van Zwanenburg is er uiteindelijk gekozen voor een uitbreiding van de Esch. Ik snap veel, maar hier kan ik echt met de pet niet bij. Een school helemaal aan de rand van het dorp, ver weg van de sporthal en bibliotheek. Maar de wethouder heeft zijn plan klaar. Er worden ook 50 energie neutrale woningen gebouwd. Onder het mom van ‘duurzaam bezig zijn’, kan zo de bouw van de school worden betaald. Dan de ontsluiting. Straks gaan er zo’n 400 kinderen naar de school, waarvan misschien wel de helft wordt gehaald en gebracht en dat moet via één ontsluitingsweg van de Esch? Daar zullen een aantal Eschbewoners erg blij van worden.

Maar er is een oplossing: Een rondweg! Ja, veel lezers zullen denken “die komt er nooit”. Inderdaad daar ben ik ook bang voor, want een andere wethouder is erg goed in goochelen met geld en heeft het miljoen dat was gereserveerd voor deze rondweg (als sigaar uit eigen doos) laten wegvloeien naar de sloop van de melkfabriek.

Eigenlijk is het in 1993 al fout gegaan door de dorpsschool te laten verdwijnen. Maar beter ten halve gekeerd, want er is nog een kans. Vrijwel alle ruimten vanaf Univé tot aan de voormalige apotheek komen of zijn leeg. Openbare werken staat vrijwel leeg, dus een prachtige locatie voor een nieuwe school en centraler kan het niet.

Alleen zitten we nog met de brandweer. Nu heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat we binnen afzienbare tijd van een vrijwillige brandweer zullen overgaan naar een beroepsbrandweer die dan regionaal opereert. Waarschijnlijk zullen we deze ontwikkelingen niet kunnen tegengaan, maar ik vind het geen recht doen aan de enorme inzet van alle vrijwillige brandweerlieden van Markelo. Straks hebben we de brandweerkazerne in Goor en in Markelo alleen nog een steunpunt.

Zo ging het jaren geleden ook met ons postkantoor. Stel je voor, dan moet René Prins naast zijn bijbaantje als postzegelplakker ook nog als Brandweerman Sam op pad.

Lieve Ellen, ik hoop dat je in al je wijsheid de betrokken wethouders nog een beetje bij kunt scholen, want: “Ie bint nooit te oold um te learen, ma vake wal te eigenwies” (éénmaal raden wie mij dit ooit zei).

Leu ne goeien palm-zundag!

Jan Henk Berendsen