- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Twee glasvezelnetwerken in één geul

20111003 glasvezelEen bijzondere samenwerking tussen de twee netwerkbedrijven van een glasvezelnetwerk in het buitengebied. Eerder werd duidelijk dat naast Cogas ook Delta Intratechniek een glasvezelnetwerk gaat aanleggen in het buitengebied van Markelo. Ondanks dat de twee bedrijven concurrerende netwerken aanleggen werken ze voor in de aanleg ervan met elkaar samen. In dezelfde geul komen nu twee glasvezelkabels te liggen. Delta werkt hierbij samen met de GNT, de aannemer van het Cogasnetwerk, waarbij ieder een deel van het aansluitgebied voor haar rekening neemt en daarbij ook het netwerk van de ander zal meenemen. Voor aanwonenden geeft dit ook minder overlast, de straat gaat slechts eenmaal open. Daarnaast heeft Delta door de samenwerking haar aansluitgebied kunnen vergroten, onder meer met een deel van Markelosebroek en Stokkum.

De afgelopen maanden is er binnen de gemeente discussie gevoerd over maatwerkadressen. Vanuit de gemeenteraad was de wens voor een oplossing voor maatwerkadressen. Financiële ondersteuning door de gemeente is binnen het huidige project door Cogas uitgesloten. Voor een deel van de Markelose maatwerkadressen biedt een aansluiting via Delta mogelijk een oplossing. “Iedereen binnen onze markering kan voor het zelfde bedrag mee doen”, aldus woordvoerder Dick Wessels van Delta Infratechniek in de reactie aan Maarkelsnieuws. In het aansluitgebied van Delta vallen ongeveer 1.000 woningen, waaronder ook een aantal maatwerkadressen. Wessels kan ons echter niet aangeven hoeveel, omdat Cogas de informatie over deze adressen niet aan Delta wil verstrekken in verband met privacy-wetgeving.

Voor maatwerkadressen die buiten het aansluitgebied van Delta vallen, maar wel binnen het aansluitgebied van Cogas in het buitengebied van Hof van Twente wil de gemeente nadat het project door Cogas is afgerond zich inspannen om alsnog een financieel aanvaardbare aansluiting te realiseren op deze adressen. Wethouder Scholten kan op dit moment geen garantie geven of dit ook tot een positief resultaat zal gaan leiden.