- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Buurt alert app

Het is een steeds vaker voorkomend iets, de buurt alert app. Ik moet eerlijk bekennen dat het een zeer goed initiatief is. In Markelosebroek zijn ze de tijd al ver vooruit, want daar hebben ze de app al heel wat jaren. Ik heb er ook een tijdje bij op gezeten. Waarom nu niet meer vraagt u zich af? Nou als er een verdachte auto aan het rondneuzen was dan werd er een melding op de app gezet, wat natuurlijk ook de bedoeling is van zo`n app. Zo werd er een keer een automobilist staande gehouden die overal foto`s maakte, maar dit bleek een vogelspotter te zijn. Maar er kwamen ook veel te veel meldingen op te staan van een verdwaalde hond of een poes die zoek was, en als er mij nu iets niet interesseert dan is het wel dat een of ander dame haar poes kwijt is. Vandaar dat ik de groep heb verlaten. Nu is er ook in Markelo een alert app, met als resultaat dat er schijnbaar al aanhoudingen zijn verricht bij verdachte zaken. De laatste tijd wordt er veel ingebroken in Markelo, een goede zaak dus! Ik raad ook zoveel mogelijk mensen aan om hieraan deel te nemen. In Kootwijkerbroek hebben ze het nog beter aangepakt en hebben ze een burgerwacht, inclusief helikopter en speurhonden opgezet. Daar wordt meteen met een grote groep mensen uitgerukt als er onraad is. Nu schijnt dat er al verschillende personen te zijn klemgereden, aangehouden of afgeranseld. Volgens de politie soms te hardhandig, maar ze zijn wel heel erg blij met het initiatief. Toch als je over de A1 rijdt en je komt langs afslag Kootwijkerbroek denk je er wel aan.

Nu vind ik zoiets ook heel goed voor Markelo. Stel je voor dat de mensen die op het verkeerde pad zijn en op heterdaad betrapt worden eens even door een paar mannetjes ‘rechtgezet’ zouden worden. “Appelweek ofhouw`n”, zou de inmiddels overleden Stokkummer Albert van O. gezegd hebben. En zo moet het zijn, de crimineeltjes moeten met knikkende knietjes afslag 27 voorbij rijden. We moeten ons veilig kunnen voelen in ons mooie Markelo.

We hebben in Markelo het mooie oude gemeentehuis staan, Het Beaufort! En wat doet de gemeente? Die zet er een giga groot verkiezingsbord voor met al die koppen die we dagelijks op onze televisies ook al voorbij zien komen. Ik word helemaal kriegelig van alle verkiezingsbeloftes die ons worden voorgeschoteld en waarvan straks bij de eerste de beste coalitie bespreking de meeste al weer overboord worden gegooid. Water bij de wijn heet zoiets, toch? Heel veel water. Politiek blijft politiek, ook plaatselijk!

Een voorval wil ik nog graag met u delen. Zoals u weet rijd ik nogal eens rond op de bulkwagen van de hoogste fabriek in ons dorp, ABZ Diervoeding. Nu moest ik laatst naar Friesland en met de boordcomputer kom je daar bijna blindelings. Maar in het dorpje waar ik wezen moest was de weg opgebroken, dus ik ging de auto uit en trof daar een al wat oudere man om te vragen hoe ik het beste rijden kon. We praatten even over koetjes en kalfjes en toen zei de beste man, vroeger hadden we hier in het dorp ook een voerfabriek en een melkfabriek maar helaas is alles weg, alles weg, herhaalde hij nogmaals, allemaal verleden tijd, zeer spijtig, zeer spijtig! Een heel stil en uitgestorven dorp is het hier geworden. Ik zeg tegen hem wilt u niet in Markelo komen wonen? Dan ruilen we de ene Fries tegen de andere Fries en hebben jullie beide wat jullie graag willen.

Fijne zondag

Willian