- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Bilderdijkmagazine uitgereikt aan Dineke Dollekamp

Rederijkerskamer Bilderdijk bestaat in november 2017 maar liefst 150 jaar. Meer dan voldoende reden voor het bestuur van Bilderdijk om de rijke historie van de toneelvereniging samen met de Stichting Heemkunde Markelo samen te vatten in een jubileummagazine. Uit handen van Piet Meiberg heeft erelid Dineke Dollekamp vanmorgen het eerste exemplaar in ontvangst mogen nemen. Naast erelid is Dineke Dollekamp tevens het oudste en langste lid van de Markelose jubilerende toneelvereniging. Zij is namelijk al 70 jaar lid van deze oudste toneelvereniging in Markelo. Het magazine zal verspreid worden aan alle leden, donateurs en alle bezoekers van de jubileumvoorstellingen die staan gepland op 17,18, 4 en 25 maart bij Zalencentrum De Haverkamp. 

In het uitgebreide magazine wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de rijke historie van Rederijkerskamer Bilderdijk. Het was in 1867 toen Rederijkerskamer Bilderdijk werd opgericht. De Stichting Heemkunde Markelo heeft samen met de toneelvereniging een rijkelijk archief weten op te bouwen over deze afgelopen 150 jaar. Zo weten we dat het dus allemaal begon met de eerste bijeenkomsten in de consistoriekamer van de Nederlands Hervormde kerk. Niet iedereen kon in deze tijd lezen waardoor de teksten werden voorgelezen. De gemeenschap keek er vreemd tegenaan en toenmalig dominee Budde heeft er volgens het archief zelfs nog een preek aan moeten wijden om de vooroordelen wat weg te nemen onder de Markelose bevolking. Maar ondanks dat werd er elke week vergaderd en uit de notulen blijkt dat er soms weinig te notuleren viel omdat de hele vergadering werd besteed aan het repeteren.

Stichting Heemkunde Markelo heeft  een ruim archief weten op te bouwen. Zo is er vooral veel materiaal rond de jubilea die gevierd zijn, behalve van het 25-jarig jubileum in 1892. In 1927 werd het 60-jarig jubileum van Bilderdijk gevierd met een speciale uitvoering ‘De oprichting van Bilderdijk’ dat werd geschreven door Jan van Hein (Dollekamp). Overigens werd deze voor het 100-jarig bestaan nog eens afgestoft en opnieuw opgevoerd.

Het huidige bestuur van Bilderdijk bestaat uit Corrie Boers, Hermien Hannink, Willy ten Hove, Marietje Scholten, Rudi Smit, Karin Blankenstijn en Piet Meiberg. Naast hun algemene bestuurstaak zijn allen verantwoordelijk voor specifieke onderdelen zoals het jeugtoneel, publiciteit, website, grime en de aankleding van het toneel.