- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

1e Fairtrade meting bij Plus Blankhorst

In het kader van werken aan een duurzame gemeente levert de kerngroep Fairtrade Hof van Twente daar graag een positieve bijdrage aan. Binnen twee jaar wil deze groep de titel ‘Fairtrade Gemeente’ voor de Hof van Twente binnen halen. Hiervoor zullen om te beginnen, alle supermarkten in Hof van Twente bezocht worden en onderworpen worden aan een fairtrade-nul-meting. Wanneer de supermarkt voldoende fairtrade-producten opgenomen heeft in het assortiment en zij voldoen aan de landelijke criteria, mogen zij zich een fairtrade-supermarkt noemen. De eerste meting in Hof van Twente zal plaatsvinden op vrijdag 10 februari bij Plus Blankhorst om 13.30 uur.

Ook de gemeente,  bedrijven, maatschappelijke organisaties, scholen en winkels krijgen bezoek van de kerngroep Fairtrade Hof van Twente met de vraag naar gebruik van fairtradeproducten of het verzoek die te gaan gebruiken. Het gaat dan vaak om fairtrade koffie, thee en suiker, maar meer is altijd beter. Bedrijven en organisaties die voldoen krijgen het predicaat fairtrade en worden op de Hof van Twente fairtrade website vermeld.

Wanneer voldaan is aan alle criteria en er dus voldoende fairtrade producten verkrijgbaar zijn in de gemeente mag Hof van Twente zich ‘Fairtrade Gemeente’ noemen en zullen er borden geplaatst worden aan de gemeentegrens zoals deze ook in Borne en Lochem te zien zijn.

De Fairtrade Gemeente Campagne komt voort uit de door de Verenigde Naties vastgestelde wereldwijde Millenniumdoelen zoals armoedebestrijding, alle kinderen naar school, gelijke rechten voor vrouwen en mannen en andere.

Fairtrade stelt zich ten doel om producten op de wereldmarkt te brengen waarvoor de makers ervan een eerlijk loon ontvangen zodat zij een bestaan kunnen opbouwen en hun kinderen naar school kunnen laten gaan. Van oudsher zijn koffie, thee, suiker, cacao  en bananen de bekendste, maar in  veel winkels  zijn  tal van andere fairtrade-producten te koop, waarmee je dus als consument mensen in een arm land daadwerkelijk aan een zinvol bestaan kunt helpen.

Op de foto van links naar rechts: Wiarda Heerze, Ruut te Velthuis en Annelies Heeres