- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Schoorsteenveger bevrijdt uiltjes

Robin Holt is er nog van onderste boven “dit maak je niet vaak mee, zulke mooie diertjes”. Zijn bedrijf Robin Holt Schoorsteenveger kreeg gisteren de opdracht om in een woning aan de Herikerweg in Markelo, de schoorsteen te komen vegen. Door de bewoner werd vooraf al aangegeven dat hij vermoedde dat er een vogel in het rookkanaal zou zitten. “Maar we zagen geen takjes onder in de houtkachel liggen en gingen er dus vanuit dat de vogel gevlogen was. Maar niets was minder waar. Toen de klep van de kachel verwijderd was hoorden we een geluid uit de pijp en zagen we tot onze verbazing een uiltje angstig kijken waar we mee bezig waren”, aldus Holt. 

Holt kon het uiltje naar eigen zeggen makkelijk pakken maar bij het vervolg van de werkzaamheden bleek er nog een tweede uiltje in het kanaal te zitten. Beide uiltjes zijn overgedragen aan de Dierenambulance die de vogels na een uitgebreide inspectie uit hebben gezet in de natuur.

Robin Holt vertelt: “Doordat er geen vonkenvanger om de uitgang van het rookkanaal was aangebracht konden deze uiltjes in het rookkanaal terecht komen. De gladheid en de diameter van de buis zorgde ervoor dat zij werden belemmerd om het rookkanaal te verlaten.De enige uitweg was voor de diertjes de weg naar beneden. Om dit soort narigheid te voorkomen is een goeie afsluiting van het rookkanaal essentieel. Het zou zonde zijn als deze prachtige (roof)vogels zouden komen te overlijden door een soortgelijke situatie.
Voor meer informatie of een afspraak kunt u ons altijd bellen/mailen.