- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Winter

Als ik deze column schrijf is de wereld om ons heen weer mooi wit. Daar kan ik van genieten. Nu maar hopen dat het gaat vriezen zodat er weer eens geschaatst kan worden. Markelo kent twee ijsbanen maar de afgelopen 10 jaar hadden ze helaas als zwembad meer volk getrokken.

Echte winters hebben we al jaren niet meer gehad. De laatste Elfstedentocht is al weer 20 jaar geleden. Zeker de wat oudere generatie zal zich de echt strenge winters nog wel herinneren. De tijd dat de E8 nog dwars door Markelo liep en als de sneeuwploeg door de Grotestraat denderde ging dat zo hard dat de deuren van de winkels open vlogen. Of die keer dat de weg van Markelo naar Stokkum volledig was dicht gesneeuwd. Het was Bennie van de Smit die met de maishakselaar de weg weer sneeuwvrij maakte.

Er gebeurt in ons Maarkel gelukkig ook weer van alles. Een positief bericht dat ik deze week las, is de uitbreiding van de Welkoop. De detailhandel heeft een moeilijke tijd gehad, maar mooi dat Richard zijn nek durft uit te steken en de winkel gaat uitbreiden. Als ik de schetsen zo zie, dan wordt dit zeker geen klungelwerk. Een aanwinst voor Markelo!

Een andere groep mensen die hun nek uitsteekt is het nieuwe college van Kerkrentmeesters van onze kerk. Zij hebben de actie Kerkbalans in een nieuw jasje gestoken. Dat zij een moeilijke start hebben, moge duidelijk zijn. In een brief die we vandaag ontvingen las ik dat hun nog een flinke schadeclaim van een voormalig predikant boven het hoofd hangt. Jammer dat dit destijds niet op een andere manier is opgelost.

Nu willen ze een beroep doen op de gehele gemeente om geld in te zamelen voor de instandhouding van de kerk. Daarbij wordt er een nieuwe stichting opgericht en zijn er ook ideeën voor nieuwe activiteiten in de kerk. Gelukkig zijn we hier hervormd, want anders hebben we zo een tweede Saasveld.

Dan nog iemand die zijn nek durft uit te steken: Sjouke Dijkstra. Voor de bouw van een nieuwe garage aan de Rijssenseweg werd hij vele jaren, of door de provincie of door de gemeente dwars gezeten. Onze opa zou hebben gezegd: “As twee bökke ruzie maakt, blif ’n sik gust”. Nu heeft hij na meer dan 10 jaar steggelen de medewerking van beide overheden, maar springt nog even de bok van de buurman over de draad. ‘Onder ’n droad duur vretten’ is neet netjes, maar ‘d’r oaverhen’ kan in Maarkel echt ‘neet’ .

Loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen