- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Strooidiensten maken hoofdwegen begaanbaar

De hevige sneeuwval van afgelopen nacht zorgt voor mooie winterse plaatjes maar ook voor overlast in het verkeer. De strooidiensten zijn al de hele nacht in touw om de wegen begaanbaar te maken. Vanwege de hoge kosten moet de gemeente een keuze maken in het aantal wegen en op welke routes wordt gestrooid. Daarbij is onderscheid gemaakt in hoofdroutes en tweede routes. Bij hevige sneeuwval wordt er niet alleen gestrooid maar ook sneeuw geruimd. Op de provinciale wegen met fietspaden en ventwegen wordt de gladheidsbestrijding uitgevoerd door de provincie Overijssel. Op de A1 gebeurt dit door Rijkswaterstaat. 

In de Hof van Twente zijn negen hoofdroutes. Bij gladheid worden de hoofdroutes in vastgestelde volgorde gereden. Op de tweede routes wordt alleen gladheid bestreden indien er sprake is van extreme en of langdurige gladheid en wanneer de gladheidsbestrijding op de hoofdroute is afgerond.

In het centrum van Markelo zijn de winkeliers zelf verantwoordelijk voor de trottoirs. Ook de parkeerplaatsen van supermarkten worden niet sneeuw- en ijsvrij gehouden door de gemeente. Bij de parkeerplaatsen van  huisartsencentra, verzorgingshuizen/woonzorgcentra, kerken en bibliotheken doet de gemeente dat wel. De toegangswegen tot de scholen zijn opgenomen in de strooiroute van de gemeente. Voor het trottoir en de schoolpleinen wordt strooizout beschikbaar gesteld.