- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Gouden samenwerking Martinuskerk en Fanfare

oude toren 20161220

Zondagavond werd in de Volkskerstzang stilgestaan bij de 50-jarige samenwerking tussen de Martinuskerk en Muziekvereniging de Fanfare tijdens deze jaarlijkse Zangdienst. Maar in een ander verband gaat de samenwerking Kerk – Fanfare nog verder terug. Incidenteel werd en wordt door de Fanfare meegewerkt aan kerkelijke activiteiten, soms als orkest, maar ook als (klein) ensemble of door een solomuzikant.

Structureel werd de samenwerking toen in 1960 een wel heel bijzondere zangdienst werd gehouden: de Paaszang. De ideeën werden in ‘Vrede en Blijdschap’ aangekondigd: “Er zijn plannen gegroeid om in groten getale op de morgen van de eerste Paasdag de bekende Paasliederen te zingen, zo mogelijk begeleid door een koperkwartet.” De eerste ‘Paas-massazang’ (zoals ‘Vrede en Blijdschap’ kopte) werd gehouden op het Kerkplein. Er werd aan deelgenomen door zo’n 350 Zondagsschoolkinderen onder begeleiding van Fanfaremuzikanten. Volwassenen waren uitdrukkelijk uitgenodigd aanwezig te zijn. “De regen drong ons tenslotte de kerk in te gaan, maar het was toch goed”, schreef ‘Vrede en Blijdschap’ na afloop.

Het werd een succesvolle bijeenkomst, die leidde tot een jaarlijks gebeuren. Om te zorgen voor een betere overgang naar de kerkdienst – die al om 9 uur begon –  oordeelde men het praktischer de Paaszang vanaf 1965 in de kerk te houden. Incidenteel werd er ook door anderen medewerking verleend. Zo traden in 1966 de alom in Markelo bekende ‘Rooiroks” op. De laatste Paaszang vond plaats in 1971.

Inmiddels had de Kerkenraad in 1966 voorbereidingen getroffen voor een ‘experimentele’  Volkskerstzangavond in de Kerk. De Fanfare werd ook hiervoor om medewerking verzocht, waartoe deze gaarne bereid was. Beide partijen hadden immers goede ervaringen opgedaan met de Paaszangdienst.

Aanvankelijk vond de Volkskerstzang plaats in de Kerstnachtdienst, maar vanaf 1969 werd ze  verplaatst naar de avond van de Eerste Kerstdag rond 19.00 uur. Dit ‘vroege’ aanvangstijdstip ging in de loop van de jaren problemen opleveren en zette menig Markelo’s familie-kerst-diner onder tijdsdruk. Daarom werd in goed overleg besloten de volkskerstzang te verplaatsen naar de zondagavond voor Kerst: de 4e Advent. Nu, anno 2016 vieren Martinuskerk en Fanfare dus een gouden jubileum. Inmiddels werkt bij toerbeurt ook elk jaar een van de Markelose koren mee.