- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: De Hof goes Green

frank_bussinkWindmolens, duurzaam verwerken van bermmaaisel, zonnepanelen, elektrische auto’s. De gemeente Hof van Twente is druk bezig om een écht groene gemeente te worden. Duurzame initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Een goede zaak, want we moeten nog even wel verder met deze aardkloot!

Wat wil het geval? De plannen voor windmolens in het buitengebied zijn nog niet afgeschoten of de volgende ondernemer staat al te trappelen met het volgende duurzame initiatief: een zogenaamd zonnepark in Herike-Elsen. Dat doet denken aan een vakantieoord met alleen maar kunstmatige zon, maar het is heel iets anders. Op het voormalige terrein van AZC Klompjan moeten op 10 hectare (ongeveer 20 voetbalvelden) 28.800(!) zonnepanelen komen.

Een zonnepark klinkt sowieso al beter in de oren dan een bult afgrijselijke windturbines van 200 meter hoog. Eigenlijk kan je alleen maar voorstander zijn van het zonnepark. De horizon wordt niet verpest en de energie die wordt opgewekt is nog eens groen ook. De inwoners van Herike-Elsen zijn overwegend positief over het plan, las ik in de Tubantia deze week. Goed, het zal nog wel even duren voordat het zover is, maar dat dit plan stukken beter is dan die horizonvervuiling met windmolens, lijkt me duidelijk.

Oh, en geduld is trouwens een schone zaak. Dat wil ik Gert-Jan en Anne nog even meegeven na hun relaas van vorige week. Het duurt hun allemaal te lang met het Kaasplein. Deze week heb ik een uitnodiging gehad voor een informatieavond van de stichting De Kaasfabriek Markelo. Ik neem aan dat jullie daar ook aanwezig zijn, Gert-Jan en Anne?

Natuurlijk is het nu een braakliggend terrein, waarvan nog moeilijk voor te stellen is dat het straks een trekpleister voor Markelo moet zijn. Maar hé, de schetsen en tekeningen zagen er goed uit. Ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt met het plein. Bovendien is er misschien op het dak van de gebouwen nog wel plek voor wat extra zonnepanelen? Of staan er straks in Herike-Elsen genoeg?

Fijne zondag!

Frank Bussink