- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

MRSA bacterie vastgesteld in Markelo

20140929CarintreggelandBij twee medewerkers van Carintreggeland Wijkverpleging en vijf cliënten in Markelo is de MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) bacterie vastgesteld. Voor gezonde mensen is MRSA ongevaarlijk. Mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaarder voor infecties met deze bacterie. Er kunnen klachten ontstaan als zweren, abcessen en in zeldzame gevallen ook longontsteking of bloedbaaninfecties. Er zijn maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. De Carintreggelandmedewerkers die in Markelo werkzaam zijn in het team van de wijkverpleging, nemen extra hygiënische en beschermende maatregelen voordat ze bij MRSA-dragende klanten zorg verlenen. Medewerkers die drager zijn van de bacterie worden op dit moment niet ingezet om zorg te verlenen.

Er worden voorzorgsmaatregelen genomen om verspreiding te voorkomen. Er wordt daarbij nauw samengewerkt met GGD Twente en de deskundige infectiepreventie van Ziekenhuis Groep Twente, die ook voor Carintreggeland werkt.

MRSA is een bacterie die ongevoelig is voor de meest gangbare antibiotica. Daardoor is deze moeilijk te bestrijden ingeval er een infectie optreedt. In Nederland wordt een actief beleid gevoerd om de bacterie op te sporen en uit te roeien. Mensen kunnen MRSA bij zich dragen zonder hier klachten van te hebben. Vaak verdwijnt de MRSA weer uit het lichaam zonder dat er een infectie optreedt. Voor gezonde mensen heeft dragerschap van MRSA geen gevolgen. Bij een drager met een zwak of verzwakt immuunsysteem kan MRSA eerder tot een infectie leiden.

Niet alleen de patiënt/cliënt, maar ook zijn omgeving kan besmet raken. Nieuwe besmettingen kunnen vrij makkelijk ontstaan daar de bacterie zich verspreidt via luchtkanalen, stof, huidschilfers en contact met besmette personen en voorwerpen.