- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Ossenhoornblazen

Marjannoteboom-Midwinterwandeling-Maarkelsnieuws-MMHN_20151213_1151 (159)

Een oude traditie die in 1988 letterlijk nieuw leven werd ingeblazen: het blazen op de eeuwenoude ossenhoorn in Markelo. Waar het klagelijke geluid tot in ieder geval eind negentiende eeuw alleen op kerstavond in de avondschemering en op kerstochtend was te horen kent de hernieuwde traditie een programma dat al start op de eerste Advent. Op Adventszondag 27 november ontvangen Graaf en Gravin zu Solms-Sonnenwalde de Markelose ossenhoornblazers traditiegetrouw op kasteel Weldam, waar aansluitend om 14.30 uur wordt geblazen op het kasteelplein en uitleg wordt gegeven over de oude traditie van het ossenhoornblazen.

Diezelfde middag verplaatsen de ossenhoornblazers zich naar De Hoestinkhof waar om 15.30 uur het blazen wordt gecombineerd met het vertellen van oude volksverhalen, hetzelfde wordt om 16.30 uur herhaald bij De Kemper. De oude verhalen gaan bijvoorbeeld over Derk met ’n beer die op kerstavond zijn ronde deed en alle mysterieuze verschijnselen die zich in de kerstnacht afspeelden. Het zijn stuk voor stuk originele verhalen en vertelsels die in vroeger tijden in Markelo werden verteld en waarvan een aantal al omstreeks 1930 zijn opgetekend door Cato Elderink.

Na de aftrap op 27 november staan de Markelose ossenblazers ook langs de route van de midwinterwandeling op 11 december. Op 18 december wordt het blazen wederom gecombineerd met het vertellen van verhalen bij De Hoestinkhof vanaf 14.30 uur en bij De Kemper vanaf 15.30 uur.

Geheel volgens de eeuwenoude traditie wordt er op ‘mirreweentersoavond’ zaterdag 24 december om 16.50 uur geblazen bij de kerktoren, gevolgd door het luiden van de kerkklokken om 17.00 uur en roop en antwoord vanaf verschillende locaties in Markelo om 17.10 uur. Op ‘mirreweenter’, zondag 25 december, wordt er om 10 uur voorafgaand aan de kerstviering in de Martinuskerk wederom geblazen.