- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Zo’n randweg is helemaal niet nodig

frank_bussinkWie de afgelopen weken naar Markelo wilde komen, deed er verstandig aan om eerst even de routeplanner te checken. Bijna iedere invalsweg was hermetisch afgesloten en voor doorgaand verkeer was ons dorp sowieso een crime. Laten we dat vooral zo houden!

Je hoeft volgens mij niet in de Grotestraat te wonen om te zien hoeveel vrachtverkeer er normaal gesproken door ons dorp dendert. Goed, bestemmingsverkeer zal je altijd houden, maar dat het allemaal wat minder kan en moet, is duidelijk. De afgelopen weken hebben de bewoners van de Grotestraat al goed kunnen merken hoe het is met minder vrachtverkeer.

Ja, natuurlijk zullen de chauffeurs af en toe vloeken. Markelo is de laatste horde in een sluiproute richting de A1. Maar als we nu gewoon vrachtverkeer verbieden in het centrum, bestemmingsverkeer uitgezonderd? Ook nu vinden de meeste vrachtwagenchauffeurs wel hun weg richting de rijksweg. Via Lochem, of via de N347 achter Goor langs.

Ik las dat er door de heren van Plan Mooi Markelo in opdracht van de gemeente is gezocht naar alternatieve, goedkopere oplossingen voor het verkeersprobleem. Het onderzoek toont aan dat er geen andere oplossingen zijn. Maar volgens mij hebben we in de voorbije weken juist gemerkt wat wel mogelijk is.

Maak de Grotestraat in Markelo, vanaf de rotonde Holterweg tot de stoplichten, verboden voor vrachtwagens. Vrachtwagens van ABZ Diervoeding kunnen vanaf de Rijssenseweg prima bij de fabriek komen. Dan moeten ze maar een stukje omrijden. Markelo is een dorp om in te wonen, en geen verlengstuk van de rijksweg A1. En daarmee ‘basta’!

Fijne zondag!

Frank