- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

WOII Markelo in één boek

Uitreiking-heemkunde-Markelo-tweede-wereldoorlog_MMHN_20161104 (2)

Vanmiddag heeft Jan Stoelhorst het eerste exemplaar van het boek ‘Markelo in de Tweede Wereldoorlog’ in museumboerderij Eungs Schöppe uitgereikt aan Ellen Nauta, burgemeester van gemeente Hof van Twente. “Voor de Stichting Heemkunde Markelo wederom één van de hoogtepunten in het bestaan van de stichting want met dit boek is wederom een belangrijk deel van de geschiedenis van Markelo vastgelegd”, aldus erebestuurslid Leferink. Over de Tweede Wereldoorlog is in allerlei vormen al heel veel gepubliceerd. Ook stichting Heemkunde Markelo heeft over dit onderwerp bij verschillende gelegenheden presentaties verzorgd. Toch vonden zij het waardevol alle facetten van die oorlogsperiode te bundelen en zo compleet mogelijk weer te geven in een boek. De oorlogsperiode ligt al ruim 70 jaar achter ons en het aantal mensen die deze tijd bewust heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Stichting Heemkunde vindt het belangrijk om de geschiedenis door te geven aan de jeugd want zoals Benny Schreurs vorig jaar ooit zei, “als wij niet meer gedenken, wie dan wel?”

Na een welkomstwoord van voorzitter Bertus Ensing voor alle aanwezigen waaronder met name de vele vrijwilligers van de Stichting Heemkunde Markelo gaf hij het woord aan Herman Sligman. Samen met Diny Tempelman heeft Herman Sligman gezorgd dat het concept van het boek dat door Jan Stoelhorst al jaren geleden was samengesteld werd geredigeerd, aangevuld met teksten en voorzien van fotomateriaal. Benny Schreurs heeft als niet-vrijwilliger van de stichting Heemkunde daarnaast een belangrijke rol gespeeld bij het uitzoeken en checken van de vele gegevens die de stichting verzameld had. Met een Powerpoint presentatie als leidraad gaf Herman Sligman een compleet overzicht van de gebeurtenissen in Markelo in de periode 1940 tot en met 1945 zoals die in het boek zijn weergegeven.

Nadat burgemeester Ellen Nauta het boek in ontvangst had genomen sprak zij haar oprechte waardering en bewondering uit voor het vele werk dat met de totstandkoming van dit boek is verzet door de vele vrijwilligers. Maar niet alleen als het om dit boek gaat, ook het vele werk dat de vele vrijwilligers verzetten om het archief van Markelo zo compleet mogelijk te maken.  “Dit is onze geschiedenis en daar moeten wij ongelooflijk trots op zijn”, aldus Ellen Nauta.

Het boek is bij voorinschrijving al door zeshonderd mensen besteld. Deze kunnen vanaf 8 november elke dinsdag- en donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 afgehaald worden in de Martinushof aan het Kerkplein in Markelo. Alleen op dinsdag 15 november is het mogelijk het boek ’s avonds af te halen tussen 19.00 en 21.00 uur. De prijs van ‘Markelo in de Tweede Wereldoorlog’ bedraagt 15 euro tegen contante betaling.

Herman-Sligman-veteraan_MMHN_20161104

Uitreiking-heemkunde-Markelo-tweede-wereldoorlog_MMHN_20161104 (3)

Uitreiking-heemkunde-Markelo-tweede-wereldoorlog_MMHN_20161104 (1)