- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Herfststorm

janhenkberendsenOktober is volgens de almanak de wijnmaand. Hoewel het drinken van wijn de laatste jaren in populariteit heeft gewonnen, heeft oktober voor mij meer met bier. De bierfeesten zijn dan ook populairder dan ooit. Ook bij De Haverkamp werd er afgelopen week een oktoberfest georganiseerd. Een daverend feest, dat mag gezegd worden en ja, soms gaat er veel meer bier in zo’n pul dan wat je denkt (oeps).

Oktober is ook een maand van jubilea. Onlangs werd er een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Roely van Freek van Derk Jan (Jansen). Zij is één van de drijvende krachten achter Het Beaufort, dat dit jaar het 10 jarig jubileum viert. Maar ook bij vele andere Markelose organisaties heeft zij haar sporen verdient. Roely, van harte proficiat!

Een ander jubileum werd er dit weekend gevierd door verkeersschool Relker. Een diamanten jubileum! Vrijdagavond hebben we als buurt al een goede start gemaakt en zaterdag was er een fantastische open dag. Voor elk wat wils; van theorieles, tot rijden in een vrachtwagen of bus, het was allemaal mogelijk. Dat er in Markelo relatief weinig ongelukken gebeuren is zeker te danken aan de familie Relker, want wie heeft er bij hun nu niet zijn rijbewijs gehaald.

Dan nog even terug naar de herfstmaand. Er stapelen zich donkere wolken boven de ons anders zo vredige gemeenschap. Er waait een heftige herfststorm. Wind voor de windmolens, maar die ook zorgt voor ‘tegenwind’. We hebben al kunnen lezen dat er enkele (wind)projectontwikkelaars bezig zijn om windmolens te plaatsen in ons mooie Markelo. Niet één klein molentje, nee, maar liefst 14 stuks en dan van het grootste soort in Elsen, Stokkum en Markelosebroek. Eerst proberen ze met mooie verhalen en veel eurotekens een aantal boeren lekker te maken en vervolgens dienen ze hun prachtige plannen in bij de gemeente.

Ze beginnen met grof geschut en als er dan uiteindelijk 2 of 3 molens gebouwd zullen worden, hebben ze precies bereikt wat ze graag wilden. Deze mensen hebben blijkbaar niet in de gaten wat ze allemaal te weeg brengen in de verschillende buurtschappen. Heftige discussies tussen voor- en tegenstanders. Tweespalt tussen buren die al generaties lang als goede noabers met elkaar om gingen. Vervolgens gaat er van alle grote plannen niets door, maar de schade in de buurtschappen blijft. Dat hebben we in Markelo al wel eens eerder gezien.

Windmolens als antwoord op de ambitie van de gemeente Hof van Twente om in 2035 energieneutraal te zijn. Toch bijzonder dat deze molens dan uitgerekend allemaal in Markelo moeten staan en er geen enkele aanvraag is aan de andere kant van Goor.

Als u eens even kijkt naar de samenstelling van de gemeenteraad, dan hoef ik geen toelichting meer te geven. Onze opa zou wel hebben gezegd: ‘waart oe ma vuur die weendbule’.

Loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen