- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

VVD en PvdA komen met motie cannabis

hennep-wiet-borkeld-2016-politieIn Tilburg is onlangs besloten om de teelt van cannabis voor eigen medicinaal gebruik toe te staan. Voor Bart Hissink reden om gebruik te maken van zijn inspraakrecht als burger tijdens de raadsvergadering van de gemeente Hof van Twente op 27 september jongstleden met het doel de raad te overtuigen van de must om het gebruik van cannabis te legaliseren in de gemeente Hof van Twente. Ook in Markelo zijn een aantal mensen die veelvuldig medicinale cannabis gebruiken en duidelijk baat hebben bij het roken van het kruid. Medicinale cannabis kan verlichting bieden bij chronische pijn en slaapklachten. Het telen van cannabis voor eigen gebruik is momenteel niet toegestaan. Vanaf 1 september 2003 is in Nederland medicinaal gebruik toegestaan en is marihuana verkrijgbaar op doktersrecept bij een apotheek.  “Natuurlijk gebruik ik het, ik heb er enorm veel baat bij. Het zorgt ervoor dat ik de dagen met veel minder pijn door kom. Het haalt eigenlijk de scherpe kantjes af van de constante pijn die ik heb”, aldus een Markeloër die liever niet met naam genoemd wil worden. Hij geeft aan dat hij in Markelo zeker niet alleen staat in het gebruik van cannabis. 

De ziektekostenverzekering vergoedt de kosten voor cannabis niet. De VVD en PvdA dienen een motie in waarmee zij medicinale cannabis voor twee jaar willen toestaan onder bepaalde voorwaarden. Zo willen beide partijen dat mensen die cannabis mogen telen en oogsten minstens 18 jaar oud zijn, over een medische verklaring beschikken waaruit blijkt dat medicinaal gebruik nodig is vanwege hun ziekte en zal doorverkoop aan derden niet toegestaan zijn. Wanneer de gemeente Hof van Twente hiermee akkoord gaat, zijn zij de tweede gemeente in Nederland waar dit wordt toegestaan. Mensen met ernstige pijnklachten voorzien vaak zelf al in het gebruik van het kruid, maar dit moet volgens de VVD en de PvdA uit de illegale sfeer.

Zowel Gerda Bruins als Fred Rijkens verwachten een meerderheid in de raad te krijgen maar beseffen ook dat uiteindelijk de driehoek van burgemeester, politie en officier van justitie akkoord moeten gaan met het voorstel.