- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Oefening EHBO en brandweer geslaagd

Brandweer-oefening-ehbo_MMHN_20161018 (4)

Vanavond heeft een brandweer- en EHBO oefening plaats gevonden bij horeca accommodatie De Kroon in Markelo. Het scenario gaf aan dat een buitenbrand was ontstaan na een aanrijding van een auto met een oliebollenkraam vlak voor de ingang van De Kroon. Diverse Lotus slachtoffers waren betrokken bij de oefening van vanavond die zich niet alleen buiten, maar ook binnen afspeelde. Even na 20.00 uur kwam op de melding van een buitenbrand aan de Taets van Amerongenstraat 15 een eerste tankautospuit van het Markelose korps aangereden. De bevelvoerder schaalde ter plaatse direct op naar ‘middelincident’ waardoor ook een tweede wagen uit kon rukken naar de plek des onheils. 

Het scenario werd als volgt weergegeven. De EHBO Markelo-Diepenheim die 60 jaar bestaat organiseerde een oliebollenactie om het feest te bekostigen op de parkeerplaats naast De Kroon. De verkoop gaat prima en het is gezellig druk op het plein. Even na 20.00 uur komt er een auto aangereden die wordt afgeleid door de mensen en schrikt van een overstekende hond waardoor hij aan het stuur trekt en de gehele oliebollenkraam omver rijdt. In zijn manoeuvre raakt hij diverse bezoekers waardoor meerdere personen gewond zijn en een aantal brandwonden hebben veroorzaakt door de brandende olie uit de bakovens. Door de aanrijding stroomt de hete/brandende olie via de hoofdingang naar binnen waardoor binnen enkele minuten de ingang in brand staat. Via de luifel verspreidt de brand zich naar het dak en niet veel later staat ook de ruimte boven de hoofdingang in lichter laaie. Enkele personen in deze ruimte durven niet naar beneden door de rook en de brandhaard in het trapgat.

Het korps en EHBO’ers ontfermden zich over de slachtoffers die buiten lagen en wisten de man die bekneld zat in zijn auto te bevrijden en eerste hulp te bieden. De slachtoffers die zich in de horeca accommodatie begaven werden ondanks de flinke rookontwikkeling toch snel door de nooduitgangen, veilig uit het pand gehaald.

Zowel het Markelose korps als ook de EHBO Markelo-Diepenheim waren het eens dat de oefening voor beide partijen erg geslaagd was maar ook een aantal leermomentjes heeft opgeleverd. De prettige vorm van samenwerking is dan ook zeker voor herhaling vatbaar. In het café van de De Kroon werd de oefening met elkaar nog even geëvalueerd waarna de avond werd afgesloten met een drankje van De Kroon. “Ook wij hebben deze avond als erg zinvol ervaren en met andere ogen naar ons pand laten kijken”, aldus Robert Volkers.