- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Oud Markeloër Renes schrijft boek

Dr. Reint Jan Renes is Lector binnen het lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein bij de Hogeschool Utrecht

Oud Markeloër Reint Jan Renes heeft een boek geschreven met de titel ‘Draaiboek Gedragsverandering’. “De uitgever van het boek belde vorige week dat de eerste druk zo goed als uitverkocht is”, vertelt Reint Jan. Het boek, dat hij samen schreef met zijn promovendus Sander Hermsen, beschrijft hoe het gedrag van mensen wordt aangestuurd en welke invloeden hierbij meespelen.

“Wie het gedrag van mensen wil veranderen”, zo vertelt Reint Jan, “moet beseffen dat het in de praktijk helemaal niet zo eenvoudig is. Wanneer je creatieve voorbeelden langs ziet komen, zoals de bekende vlieg in de wc-pot die mannen gerichter laat plassen en de klassieke pianotrap die mensen vaker de trap laat nemen, dan lijkt het allemaal vrij simpel. De praktijk is helaas weerbarstiger. Gedragsveranderende campagnes hebben een grote kans om te mislukken of te smoren in weerstand”. In het nieuwe boek presenteert hij op een toegankelijke manier vijf gedragslenzen waarmee je scherp zicht krijgt op wat ons drijft en wat de beste wegen zijn om gedragsverandering te bereiken.

Momenteel woont Reint Jan in Amersfoort maar zijn jeugd speelde zich af aan de Brinkweg in Stokkum waar hij samen met zijn ouders en vier broers woonde en waar nu nog steeds zijn broer met zijn gezin woont. Na de basisschool in Stokkum ging Reint Jan naar Scholengemeenschap de Waerdenborch in Holten. Daarna vertrok hij naar Utrecht om psychologie te studeren en kreeg hij in 1995 na de afronding van zijn studie, de mogelijkheid om te promoveren in de sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Sinds 2011 is Reint Jan lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein bij de Hogeschool Utrecht en part-time universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Strategische Communicatie van de Wageningen Universiteit. In 2015 werd hij door de Tweede Kamer voor vier jaar aangesteld als lid van de Landelijke Referendumcommissie. Ook was hij één van de drie finalisten voor Communicatieman/vrouw 2015 en zette het vakblad Communicatie hem dit jaar op plek 2 in de top 25 lijst van meest inspirerende communicatieprofs in Nederlands.

Met zijn onderzoekers bestudeert Reint Jan hoe communicatie en psychologie strategisch kan worden ingezet voor een leefbare en duurzame samenleving. Bijvoorbeeld in de manier waarop gedrag beïnvloed kan worden op het gebied van gezondheid, veiligheid, duurzaamheid of mobiliteit, hoe de communicatie verloopt tussen overheid en burgers, of wijzen waarop organisaties kunnen inspelen op interactie tussen burgers over lastige maatschappelijke vraagstukken. Het werk met zijn onderzoekers inspireerde hem tot het schrijven van het ‘Draaiboek Gedragsverandering’.

Dinsdag 17 januari komt Reint Jan een lezing verzorgen in Markelo op uitnodiging van José en René Prins. Via een levendige mix van concrete voorbeelden en de nieuwste inzichten uit de sociale psychologie zal hij een praktische uiteenzetting geven die laat zien hoe complex wij mensen zijn en dat gedrag veranderen wel kan, maar nog niet zo eenvoudig is.

14322608_347143345623411_5468019357395919061_n