- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Hakselaars en fietsverlichting

frank_bussinkDe afgelopen weken heeft u ze ongetwijfeld gezien: grote trekkers met grote wagens mais. En dan heb ik nog niet over de nog grotere hakselaars. Hoort bij de tijd van het jaar, want boeren moeten het mais weer in de kuil krijgen. Het is net alsof de trekkers, hakselaars en wagens ieder jaar groter worden.

Kan je dat de heren loonwerkers kwalijk nemen? Nee, natuurlijk niet. De tractoren zijn inmiddels zo groot geworden dat ze soms te breed zijn voor sommige smalle plattelandsweggetjes. Met een vracht aan spiegels en camera’s op de landbouwwerktuigen hebben de chauffeurs echter een prima overzicht. Met die veiligheid op de trekkers en hakselaars zit het dus wel goed.

Maar bij de andere verkeersdeelnemers? Vorige week reed ik ’s ochtends vroeg richting Doetinchem voor mijn werk. Ik gebruik de ‘sluiproute’ over de Larenseweg en die is, zeker in het schemer van de ochtend, af en toe best onoverzichtelijk. Een fietser zonder licht kon ik nog maar net ontwijken. Het scheelde niet veel. Maar als ik nou zo’n grote combinatie van trekker en maiswagen was geweest van zo’n 15 ton. Die wijkt niet zo snel uit…

Natuurlijk, ik ben zelf ook scholier geweest en dan maak je niet zo druk om die verlichting van je fiets. Hoe vaak wordt er nou gecontroleerd op de weg van huis naar school? De kans is redelijk klein dat je een boete krijgt. Toch had ik de verlichting voor elkaar, omdat m’n ouders het niet verantwoord vonden om, zeker in de donkere dagen aan het einde van het jaar, zonder verlichting de straat op te gaan.

Ik kan er dan ook met de kop niet bij dat een jonge scholier op een donkere weg zonder verlichting fietst. Wat bezielt een ouder om je kind zo de weg op te sturen? Zeker als je in een gebied woont waar je weet hoe groot een trekker of hakselaar tegenwoordig is. We kunnen die trekkers wel zoveel mogelijk veilig maken, maar als ondertussen scholieren in het donker zonder licht blijven fietsen? Tja, dan is het weer een opluchting als de mais weer ‘an de koele’ is.

Fijne zondag!