- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Nieuwsgierig

janhenkberendsenÉén van de eigenschappen waar veel Markeloërs een overdosis van hebben is wel nieuwsgierigheid. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik hierbij ook niet helemaal achteraan sta, maar ik hoor nog lang niet bij de top 10. Voor veel van deze nieuwsgierigen zijn deze weken weer een zegening. Het ‘maiskneuzen’ is in volle gang en je kunt weer overal om je heen kijken. 

Deze week was ook het voormalige Rabo-pand onderwerp van gesprek. Het AED apparaat dat nog binnen hing (lekker handig als pand gesloten is), is naar buiten geplaatst. Nu staat er alleen nog een fietsenrek voor, maar ach, een kleinigheid hou je. Op de ramen staat ‘verhuurd’, maar wat zou er in komen? Als je in Markelo een proefballonnetje op laat, dan gaat de tamtam razend snel. Dat hebben wij zelf onlangs ook gemerkt.

Afgelopen week stond ook het nieuwbouwplan op de hoek Roosdomsweg/Schoolstraat in het nieuws. Het plan zou komende week in de raad komen, maar het is op het laatste moment terug getrokken. De PvdA had bezwaren tegen het plan na gesprekken met de buren en ook de molen zou beperkt worden door de (te) hoge bebouwing. Nel Hilberink zal wel hebben gedacht “hoge molens vangen veel wind”, maar die van ons is blijkbaar net iets te klein.

Volgens de berichten gaan ze nu eerst met de buren om tafel. Hierover kan ik mij echt verbazen. De plannen voor de woningbouw zijn al een paar jaar oud en dan moet er op het laatste moment nog gepraat worden met de buren. Volgens mij ga je met dergelijke plannen eerst bij je buren langs en dan ga je het verder uitwerken en niet andersom. Onze opa zou wel gezegd hebben: ‘knooiwaark’.

Over buren gesproken. Dit weekend was het nationale burendag. Best mooie initiatieven, maar volgens mij is dit in Markelo niet nodig. Hier staat gelukkig het noaberschap nog hoog in het vaandel. Zo ook aan de Stobbendijk waar de hele buurt de familie Schottink heeft opgevangen na de dramatische brand van hun boerderij. Bij de één konden ze slapen, bij de andere eten en noem maar op. Dat is pas echte noaberschap, daarvoor ben je geen overheid of projectgroep nodig.

Leu nog ne mooi’n zundag.

Loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen