- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: honkballen, wat anders?

gertja_onsproatHoi Anne,

Poe hé…dat was schrikken toen je mij belde over die inbraak. Gelukkig heb je ze zelf weggejaagd. Maar ja wat wil je zo’n sportieve en sterke meid is niet zo bang uitgevallen. Of was het de boosheid en schrik die je de angst deed vergeten?

Het dievengilde is in Markelo sowieso actief. Op verschillende plaatsen breekt dit tuig in en steelt van anderen. Bij jou waren het mensen die ‘het Maarkelse plat, laat staan het Nederlands niet verstaan’.

Tjonge, vind je dat niet mooi omschreven. Ja dat moet tegenwoordig. Je mag niet meer schrijven dat het buitenlanders waren die bij je inbraken. Want voordat  je het weet staat er weer een Sylvana Simons of een andere hopeloos verwarde persoon op, die daar een punt van maakt. Je kent die Sylvana toch wel? Dat figuur dat ons, onze tradities als  Zwarte Piet af wil nemen omdat ze zichzelf door die traditie gekwetst voelt. Ik voel me ook wel eens gekwetst maar dan hoef ik toch niet alle plezier van een ander om zeep te helpen.

Ik word ook wel eens uitgescholden voor boer. Dan zeg ik, ja dat klopt, ik ben een boer. En daar ben ik trots op. Het is een geuzen naam. Zij zorgen elke dag voor je eten en drinken. Sterker nog, zonder boer had je nog geen glas bier of wijn in de feesttent van Markelo kunnen drinken.

Zwarte Piet is gewoon zwart en een boer is gewoon een boer. Mooi toch, niets mis mee. Dat heeft niets maar dan ook niets met racisme te maken.

Net zo goed als die buitenlanders die bij je hebben ingebroken. Het zijn en blijven buitenlanders tot het moment dat zij een Nederlands paspoort verkrijgen. Nu hoop ik dat deze figuren een enkele reis terug naar het land van herkomst krijgen.

Oeps….de anti racisme brigade begint alweer te steigeren denk ik. Onzin natuurlijk, als het Markeloërs waren geweest dan hadden we kunnen schrijven dat het Maarkelse dieven waren, maar ja….dat is nu eenmaal niet zo….

Ik heb de buik vol van die wereldverbeterende kakelkipjes die avond aan avond bij Pauw hun zielige verhalen ophangen.  Zwart of wit ik ben blij dat je dat  tuig s’nachts uit je huis hebt gewerkt.  Daar ben ik trots op…..en Anne jij houdt toch zo van sport…….als de politie komt vragen wat je met die honkbalknuppel doet, dan zeg je: “ wat een domme vraag…..honkballen, wat anders?”


anne_onsproatHoi pap,

Weet je als je een heel weekend feest hebt leef je in een soort van waas, en dringt het niet echt tot je door. Tot dat je de volgende ochtend tijdens het frühschoppen even vertelt dat er nog 2 anderstalige mannen over het dak mijn keukenraam binnen wilden dringen. Waarop ik met veel lawaai vroeg wat ze in mijn huis deden zonder angst. Dat zal wel komen door alle drank. En weetje hoe iedereen reageerde? Gewoon giechelig. Maandagmiddag bedacht ik me dat het misschien wel handig was om het even te melden bij de politie. Krijg ik iemand aan de telefoon met ook een buitenlands accent en die zegt tegen mij: Mevrouw, u belt maandag middag over een incidentje dat zaterdagnacht om half 5 is gebeurd? Waarop ik antwoordde: Ja? Ik kreeg de vraag of ik had gedronken, waarop ik ook antwoordde: Ja! Okee, toen werd ik niet meer serieus genomen. Dinsdag heb jij ook een poging gedaan omdat je het niet terecht vond. Vervolgens mocht ik na jouw poging nogmaals mijn verhaal doen en binnen het half uur stonden er 2 politieagenten in de sportschool, die hebben ook iemand van forensisch onderzoek gestuurd. Okee, vanaf maandag gaat het slapen wat minder.. gelukkig heb ik een honkbalknuppel voor het honkballen!  Volgende keer vraag ik of ze zin hebben in een potje honkbal!

Ik wil nog even terug komen op het dorpsfeest en agressie in het algemeen. Zaterdagmiddag kwamen we vanaf de beach nog even in de tent. Mijn oude buurjongen had een waterpistool mee en wilde iemand van zijn vriendengroep nat spuiten, dat lukte redelijk maar natuurlijk kregen wij en wat andere personen een paar druppels mee. Een man werd boos en agressief en dat terwijl het 30 graden was in de tent. Hij vloog mijn buurjongen – een van de grootste knuffelberen van Markelo – gewoon aan. Dit ging nergens over.. en maar zeggen dat de jeugd zo agressief is. Deze man gaat richting de 70. Beter kan die volgend jaar naar het seniorenprogramma gaan. Daar zijn in ieder geval geen vervelende kinderen die spelen met waterpistolen.

En nog even over het frühschoppen: waarom was jij daar eigenlijk niet? Of was je nog een beetje slecht van vrijdag pap? Jammer dat het geluid zo slecht was…. ik kon de mensen op het podium echt niet verstaan zo zonde, want dit vind ik een van de leukere dingen! Wat als gevolg veel geroezemoes in de tent bracht. Daarnaast ging de muziek van de boerenkapel erg hard, je kon elkaar niet verstaan. Wat ik een super aanwinst van de kapel vond was Liset Dollekamp, erg leuk. Veel leuker dan alleen die twee mannen.

Groetjes Anne