- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Maarkels feest

janhenkberendsenHet laatste weekend van augustus, dan zet heel Markelo zich weer schrap. Het mooiste van het feest in Markelo is dat iedereen het op zijn eigen manier kan beleven. Voor een ieder is er wel wat. De één geniet er van als feestganger of toeschouwer, de ander als vrijwilliger. Vaak worden de vele vrijwilligers (terecht) benoemd als belangrijkste krachten voor het feest. Vanaf deze plaats wil ik ook eens een compliment geven aan het bestuur. Ook zij zijn vrijwilligers, maar wel van de categorie die bijna het hele jaar druk zijn om het feest te organiseren. Hulde!

Nu we toch bezig zijn met de complimenten, ook een driewerf hoera voor de kersverse koningen en koningin in Markelo, Marit Fonhof als Biljartkoningin, Bart Schreurs als Biljartkoning en Gerrit Vruwink (Kistemeaker) als Schutterskoning. En wat mooi dat ze alle drie in dezelfde buurt wonen. Gerrit Vruwink heeft gisterenmiddag de Molenbuurt al uitgeroepen tot het koninkrijk van Markelo. Mooi toch dat ik daar ook mag wonen.

Gerrit van de Kistemeaker is trouwens al voor de derde keer Schutterskoning. Gezien het feit dat hij wel heel dicht bij het vogelschietterrein woont, verdenk ik hem er van dat hij stiekem heeft geoefend.

Dan was er zaterdag nog nieuws aan de Goorseweg. Door onbekende oorzaak was er lange tijd geen water. Het werd gepresenteerd als groot probleem. Volgens mij hadden ze best nog wel geluk dat dit met het Maarkelse feest was, want de meesten van de Goorseweg die ik ken, zaten toch wel op het feest achter het bier. Onze opa zol wal zeggen: “Ze beent bli’j det ze ne dag van ’t waterdreenken of beent”.

Als u deze column leest, is het inmiddels al weer zondag. De zondagmorgengroep zal tijdens het frühschoppen de Markelose gemeenschap weer een spiegel voorhouden. Dat dit leeft in Markelo blijkt wel door de afgeladen volle tent. Misschien moest de kerkenraad van Markelo eens een keer gaan praten met deze groep. Zeker weten dat ze dan de ‘collectebuul’ wel weer vol kregen.

Als het feest gedaan is, is ’t weer ‘optocht van leuge portemonnees’. Kopzearte, hese stemme en noados zijn voor de notoire feestgangers niet vreemd. Voor mij als makelaar is er vaak weer extra werk in de weken na het feest, vooral de zomerhuisjes op Hessenheem zijn dan weer in trek.

Leu, ne mooi’n zundag en een mooi feest. Proost!

Jan Henk Berendsen