- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Vakantietijd

janhenkberendsenJa, voor velen is het weer tijd om er een paar dagen op uit te trekken want het is vakantie. Meestal betekent dit ook dat het rustig is, komkommertijd, maar het tegendeel is waar in Markelo.

De laatste weken is de halve melkfabriek al gesloopt en ook de vele evenementen die er in ons Markelo werden gehouden hebben veel publiek getrokken. Neem nu even de fokveedag en de St. Joapiksmarkt bij de Pot, of het dagje de boer op, waar ruim 1.000 bezoekers op af zijn gekomen. Ook de uitvoeringen in de Kösterskoele waren dit jaar weer een groot succes met als hoogtepunt een welverdiende Koninklijke onderscheiding voor Hendrik Ooms (Lamtink) tijdens de laatste uitvoering.

Dat het vakantietijd is (en daarmee veel mensen weg zijn) weten ze bij de gemeente ook. Eerder dit jaar hadden enkele omwonenden van onze veevoercoöperatie een proces via de rechter gewonnen. Nu heeft de gemeente bedacht om via het repareren van een oude vergunning de hoogbouw alsnog mogelijk te maken. Het is toch wel heel toevallig dat dit uitgerekend net in de vakantie wordt gepubliceerd. Onze opa zou wel hebben gezegd:  “een betje ondeugend wean mag wal, mar dit geet wal iets te gek”.

Deze week kregen we ook een nieuwe milieupas van de gemeente. Ik snap niet wat we hier nu weer mee moeten. Je kunt met het pasje inloggen en kijken hoe vaak je een container aan de weg hebt gezet, maar dat weet ik zelf ook wel. Wil je afval naar Bruins en Kwast brengen, dan ben je weer een ander pasje nodig. Lekker handig.

Vanaf januari gaan we betalen per keer dat de container aan de weg wordt gezet. Laten we hopen dat deze ontwikkeling zijn doel niet voorbij schiet en er meer afval illegaal wordt gedumpt. Dit is nog veel slechter voor het milieu en voor de grondeigenaren die er vervolgens verantwoordelijk voor worden gehouden.

Afgelopen donderdag zag ik voor het Beaufort een camper staan. Ik dacht eerst ‘het moet toch niet gekker worden met die toeristen’, maar het was de camper van de Rabobank. Een paar prominente Markeloërs die bij de Smit op het terras zaten schoten mij aan: “Kiek dan toch, det is noe onze nieuwe banke, wat ne aarmood”. Op zich hebben ze met dit mobiele kantoor best wel een creatieve oplossing bedacht, maar ik ben de bang voor dat deze de kerstdagen niet haalt.

Leu, loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen