- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Geld goed gebruiken

Willian Potman 20160623De Kösterskoele heeft weer veel publiek getrokken uit de weide omgeving, dit jaar werd er een stuk gespeeld anno 1848, dus geen auto`s en geen tractoren, maar paarden. Ik mocht ook meedoen en moest met een paard en wagen rijden, nou wat een gedoe met die paarden, ik ben er niet mee grootgebracht maar het is voor mij ook drie keer niks, geef mij maar een tractor met cabine en airco. Over tractoren gesproken, aanstaande donderdag is er weer de jaarlijkse Fokveedag waar menig veehouder al dagen van tevoren druk mee is om alle dieren netjes schoon en touwvriendelijk te maken. ‘s Morgens van zeven tot circa half negen is er bij Herberg de Pot een defilé van tractoren want niet alleen de dieren moeten er netjes uitzien ook de tractoren moeten spik en span zijn. Aan de tractoren is zo ongeveer te zien hoeveel dieren de veehouders hebben, 100 pk staat voor zo`n beetje honderd melkkoeien. Maar alle gekheid op een stokje als u tijd heeft neem even een kijkje bij de Pot want het is een mooi schouwspel om te zien hoe fanatiek en liefdevol de kinderen met de kalfjes omgaan. Ook de competitie tussen de melkveehouders onderling die met gespannen gezichten langs en in de ring staan is zeker de moeite waard.

In het dorp gaat de sloopkogel in het rond bij de kaasfabriek, dikke stukken puin liggen overal op het terrein verspreid. Snel wordt er in eerste instantie gesloopt want straks komt het precisie sloopwerk en dat gaat vele malen trager en zult u ook niet de grote vorderingen zien als in de eerste paar dagen. Precisie sloopwerk wat ons TWEE EN EEN HALVE TON extra kost, ja u leest het goed 250.000 euro, omdat er een vrouw in tegeltjes uitvoering staat afgebeeld die een melkbus leeg giet, welke gespaard moet worden!!!!!!! Er kan toch wel door een Markelose kunstenaar een replica gemaakt worden? Die kunnen we dan ook nog ergens neerzetten waar we zelf willen.

Weet u wat ik zou doen, ik zou alles met de grond gelijk maken en dan die 250.000 euro gebruiken om de begraafplaats beter toegankelijk te maken voor met name oudere mensen of mensen die slecht ter been zijn die het graf van hun overleden dierbaren willen bezoeken. Ik ben in het afgelopen jaar twee van mijn buurmannen verloren en bij ons is het nog de gewoonte dat de buurt de noaberplichten vervult, wat trouwens een heel dankbaar werk is. Maar de buurvrouw is niet zo goed meer ter been en dan is de gang naar de laatste rustplaats een ware crime. Meestal gaat het dan ook per rolstoel en zo ook deze keer, ik zou de buurvrouw wel even in de rolstoel aanduwen, nou dat heb ik geweten, ik ben echt wel wat mans maar ik drukte mij het schompes door het losse grind om bij het graf te komen. Ik heb navraag bij de gemeente gedaan en daar werd mij verteld dat het zo mooi leek, die witte grindpaden, ja, dat moet ik dan wel weer toegeven, maar de gemeente mag geen bestrijdingsmiddel meer gebruiken tegen het onkruid en nou trekken ze de grindpaden iedere keer los om zo het onkruid de baas te blijven. Maar praktisch is het niet mogelijk dat deze lieve mensen later nog alleen naar het graf toe kunnen komen, dus zou ik zeggen, mooie H-profiel klinkers in alle paden en je houdt denk ik nog geld over van die twee en een halve ton. En dan het mozaïek van die vrouw met die melkbus, ik snap niet dat daar geen commentaar op is gekomen van vooral de Markelose vrouwen, vrouwenarbeid is toch niet meer van deze tijd. Weet u, vroeger in de middeleeuwen was het zo, de vrouwen deden al het werk in en om het huis en op het land en de mannen gingen op jacht, die eerste man die toen aan het werk is gegaan die hadden ze een pak rammel moeten geven want die heeft het voor ons mannen verknald!!!!!!!!

Fijne zondag,

Willian