- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Hendrik Ooms ontvangt Koninklijke onderscheiding

Hendrik Ooms - Koninklijke onderscheiding - Kosterskoele-2016 (5)

Voorafgaand aan de laatste opvoering van het openluchtspel ‘Huis van licht en schaduw’ was het openluchttheater het decor voor een andere bijzondere gebeurtenis. Regisseur Hendrik Ooms werd door theatervoorzitter Jan Ebbekink naar voren geroepen voor een toespraak van burgemeester Ellen Nauta en aansluitend de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding aan de regisseur van het openluchtspel. Vanwege de grote verdiensten voor het amateurtoneel in en buiten de Kösterskoele heeft Zijne Majesteit de Koning Dirk Hendrik Ooms benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Na het opspelden van de versierselen nam de zichtbaar verraste Ooms zelf de microfoon in handen met de mededeling dat hij de onderscheiding misschien wel had verdiend, maar dat dit zeker niet mogelijk zou zijn geweest dankzij de grote groep vrijwilligers van de Kösterskoele die jaarlijks meehelpen met het openluchtspel.

Hendrik Ooms - Koninklijke onderscheiding - Kosterskoele-2016 (2)Niet alleen Hendrik Ooms zelf bleek verrast door de onderscheiding, ook familie was op het laatste moment pas gevraagd naar het openluchttheater te komen en zelfs alle vrijwilligers en spelers van het theater waren niet allemaal op de hoogte, waarmee de verrassing des te groter was.


Hendrik Ooms - Koninklijke onderscheiding - Kosterskoele-2016 (3)
In haar toespraak gaf Ellen Nauta aan dat Hendrik Ooms op 18-jarige leeftijd begon met toneelspel bij de PJGO en daar grote en kleine rollen heeft gespeeld en later de regie van de voorstellingen voor zijn rekening nam. Ook bij Rederijkerskamer Bilderdijk heeft Ooms mooie rollen gespeeld, was er enkele jaren bestuurslid en men kon een beroep op hem doen als het op het bouwen van de decors aankwam.

Hendrik Ooms - Koninklijke onderscheiding - Kosterskoele-2016 (4)Nauta gaf ook aan dat mede door het initiatief van Ooms elk jaar duizenden mensen genieten van het toneelspel met een behoorlijke dosis humor in de Kösterskoele. Dit jaar is Ooms voor de 30e keer verantwoordelijk voor de regie. Het plezier dat Ooms zelf beleeft aan het toneelspel weet hij volgens Nauta ook voortreffelijk op anderen over te brengen en staat als regisseur tussen de mensen en niet boven de groep.

Aansluitend aan de onderscheiding genoot het uitverkochte theater vanavond van de laatste van de tien voorstellingen van dit seizoen.

Hendrik Ooms - Koninklijke onderscheiding - Kosterskoele-2016 (1)