- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Geen subsidie en uitbreiding

bergweg

In de Oude Toren gaan we vandaag even terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Een periode van herstel en wederopbouw waarin vernieuwingen en uitbreidingen een rol begonnen te spelen in de dorpspolitiek. Dit is met name in de uitgebreide verslagen van de raadsvergaderingen uit die tijd terug te lezen lezen. In het Dagblad van het Oosten van 19 februari 1954 stond het volgende: “Politiek steekspel in Markelose raad.  In deze vergadering gaat het over woningsplitsing. De gemeente wil 10.000 gulden subsidie beschikbaar stellen voor woningsplitsing die tot doel hebben het sociale peil van de woning omhoog te brengen, aldus de burgemeester. De oppositie dacht daar anders over en verwoorde het zo: wij hebben geen bezwaar tegen de post, maar in de praktijk is gebleken dat het in aanmerking komen voor subsidie een lot uit de loterij is. Bovendien is het meer dan eens voorgevallen dat mensen die het niet nodig hebben, subsidie ontvangen en de minder draagkrachtigen niet. Iemand die het zelf wel betalen kan moet men geen subsidie geven. Ook moet de gemeente aan deze mensen geen woningen verhuren want ze kunnen zelf wel bouwen.”

Tweede Bergweg
In dezelfde krant van 19 oktober 1954 stond een stuk over de uitbreiding tussen de Markeloseberg en de Kattenberg:  De voorzitter van de raad sprak in de algemene beschouwingen er zijn vreugde over uit dat het aantal bezwaarschriften tegen het uitbreidingsplan was teruggelopen van 40 naar 25.
Volgens dit plan is er meer uitbreiding naar het noorden van het dorp nodig, speciaal langs de tweede Bergweg, die zal beginnen achter de woning van G. Pluimers en eindigen zal bij het erf van Vedders op de Kattenberg. Het plan is volgens der voorzitter een gaaf geheel met de dorpskern.
Tot slot staat aan het einde van dit uitgebreide verslag:  De heer van de Wolde stelde zijn presentiegeld spontaan ter beschikking van Vluchtelingenhulp. Dit besluit werd gunstig ontvangen, zodat alle raadsleden zijn voorbeeld volgden.

Grachten
In de krant van 8 november 1955 stond een stuk over het behoudt van de grachten, die inmiddels verdwenen zijn: De grachten bij de begraafplaats zullen blijven bestaan, ook als langs de Goorseweg vrijliggende rijwielpaden worden aangelegd. Het gemeentebestuur zal alle moeite doen om de twee vijvers waarop ’s winters de jeugd zo graag schaatsen rijdt, te behouden.