- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Fokveedag Herberg de Pot

FotografieMarjanNoteboom-Maarkelsnieuws-Fokveedag-20150730mmhnDSC_5823

Donderdag 28 juli zal het terrein naast Herberg de Pot weer gevuld zijn met melkkoeien en kalfjes. Dan staat namelijk de jaarlijkse Fokveedag op het programma.Een agrarische hoogtijdag die elk jaar veel collega-veehouders, dorpsgenoten en anderen belangstellenden naar het terrein aan de Potdijk trekt. Voor dit evenement zijn op dit moment door 19 inzenders in totaal 125 dieren aangemeld waarvan 86 melkkoeien en 39 stuks jongvee. De Fokveedag zal ’s morgens om 9.30 uur geopend worden door voorzitter Maarten Bussink waarna de individuele keuring zal plaatsvinden. Ook de uierkampioenen zullen al voor de middag beoordeeld zijn.

’s Middags staan de keuringen van de bedrijfsgroepen op het programma. Hiervoor zijn 4 groepen kalveren, 6 groepen melkvaarzen en 10 groepen melkkoeien aangemeld. Elke categorie zal een kampioengroep bevatten. Om 15.00 uur zal een defilé worden afgenomen van alle geplaatste dieren waarna het hoogtepunt van de dag op het programma staat namelijk de kampioenkeuring en het aanwijzen van de algemeen kampioen.

FotografieMarjanNoteboom-Maarkelsnieuws-Fokveedag-20150730mmhnCSC_5921Ook zal deze dag de eindkeuring plaatsvinden van de Kalveropfokclub. Vijfentwintig kinderen zullen tijdens deze wedstrijd hun kalfje presenteren aan de jury waarbij duidelijk te zien is met hoeveel liefde en inzet deze jonge deelnemers met hun kalfje omgaan. Dit is juist de reden waarom toeristen dit een erg boeiend gedeelte vinden in het programma van de Fokveedag in Markelo. De jury zal deze groep onder meer beoordelen op het voorbrengen, toilet en het exterieur van het kalfje. De groep wordt verdeeld in twee leeftijdscategorieën namelijk de junioren en de senioren. De deelnemer met het hoogste aantal punten wordt uitgeroepen tot clubkampioen 2016.