- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Daar bij die molen

janhenkberendsenNormaal gesproken laat ik tijdens mijn werkzaamheden op zaterdag de gebeurtenissen van de afgelopen weken de revue passeren en meestal komen hier wel de nodige ideeën uit voor een column. Deze zaterdag ging dat even anders, want de dag stond in het teken van de triathlon in Holten. In Markelo moest ik helaas verstek laten gaan vanwege een blessure, maar in Holten moest het toch gebeuren en tja, dan zijn de gedachten niet bij de maandelijkse column. Gelukkig is er de zaterdagavond nog, dus geen paniek.

Afgelopen weken hebben we met regelmaat berichten kunnen lezen over windmolens. Als er over molens wordt gesproken, denk ik als eerste aan de molen van Buursink, maar helaas, fout! Het gaat om die gigantisch grote witte windmolens die elektriciteit moeten opwekken. 80 meter en meer is niets, daar kan Buursinks molen echt niet tegen aan. Het begon met een molen op Zenkeldamshoek bij Goor. Meteen een stortregen aan protesten en voordat het plan daadwerkelijk werd gepresenteerd, was het al weer afgeschoten.

Vervolgens werd er via Maarkelsnieuws en de krant gemeld dat er ook initiatieven waren voor molens in het Markelosebroek en in Elsen. Dit keer ging het niet om één molen maar zowaar om een echt windmolenpark. Ook hier hoor je de voor- en tegenstanders zich in de wandelgangen heftig roeren. Ik vraag mij wel eens af of de initiatiefnemers nu echt van die milieuridders zijn, of dat ze iets te vaak dromen van de fortuinen van Dagobert Duck.

Misschien is het een idee om een paar wieken aan de televisietoren te zetten. Hebben we daar ook een nieuwe invulling voor en meteen weer stof voor het frühschoppen tijdens het Brookfeest dat dit weekend wordt gehouden.

Iets anders dat mij onlangs opviel was een bericht dat er volgende week door de Markelose middenstand een braderie wordt georganiseerd. Ja, u leest het goed: BRADERIE. Dit zal zeker niet voor de Markeloërs zijn. Voor de toeristen dan? Als ik zelf op vakantie naar een braderie ga, nou dan hebben we ons wel grandioos in de vakantiebestemming vergist en zijn verzeild geraakt in een plaats waar echt niets anders te doen is.

Eerlijk gezegd begrijp ik het niet zo goed. In verschillende plaatsen om ons heen worden er veel leuke evenementen gehouden in de zomermaanden. Zowel leuk voor de plaatselijke bevolking en ook voor de toerist. Ook in Markelo hebben we in het verleden gezien dat we best in staat zijn om leuke en vernieuwende evenementen te organiseren. Maar waarom nou weer een braderie. Niet mijn ding in ieder geval.

Onze opa had er indertijd ook al niets mee op. Als ze hem vroegen om te komen goastokmaken, dan zijn hij altijd: ‘de leu komt allene mar vuur’n vrettekroam en wieter interesseert eur neet’.

Misschien kunnen we de braderie laten plaatsen op de werelderfgoedlijst voor immaterieel erfgoed. Hebben we in Markelo toch nog wat aparts.

Leu, loat oe good goan.

Jan Henk Berendsen